Nieuw Edskes-orgel voor Aagtekerke

Text Example

advertentieBegin februari 2011 wordt in de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Aagtekerke een nieuw orgel van Bernhardt Edskes in gebruik genomen. Het orgel (28/II/P) vervangt een instrument van Verweys/Nijsse uit 1943/1964.

In 2008 gaf de Gereformeerde Gemeente te Aagtekerke de opdracht aan Edskes Orgelbau te Wohlen (CH) voor de bouw van een nieuw orgel met gebruik van een deel van het pijpwerk uit het vorige instrument. De resterende delen van het vorige orgel vonden een bestemming in een parochiekerk in Portugal.

Het orgel staat, evenals het vorige instrument, op de begane grond. Achter de hoofdkas, waarin zich Hoofd- en Bovenwerk bevinden, staat, gescheiden door een stemgang, het pedaal opgesteld. Voor twee gereserveerde registers zijn op kosten van de orgelmaker reeds voorzieningen aangebracht: de Quint 1 1/2 van het Bovenwerk en de Roerquint 6 van het Pedaal.

Het nieuwe Edskes-orgel zal in de eerste week van februari kerkelijk in gebruik worden genomen. Op zaterdag 19 februari zal het orgel officieel worden gepresenteerd aan de orgelwereld, pers en andere belangstellenden. Orgelmaker Bernhardt Edskes zal een toelichting geven bij het orgel. Edskes onthult op deze middag ook nieuwe inzichten over het stemmen van zwevende registers (Vox Celeste). De resultaten hiervan zullen deze middag te horen zijn. Organist Jan Wisse verzorgt een orgelbespeling waarin naast literatuur ook samenzangbegeleiding aan bod komt. De middag begint om 14.00 uur.

Meer informatie en een uitgebreid fotoverslag van de bouw is te vinden op www.orgelaagtekerke.nl

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Bourdon 16 – C-h hout, rest metaal

Prestant 8 – front, 80% tin

Roerfluit 8 – C-H hout

Gamba 8

Vox Celeste 8

Octaaf 4

Gemshoorn 4

Quint 3

Octaaf 2

Cornet III

Mixtuur IV

Trompet 8

Bovenwerk C-f3

Gedekt 8 – C-H hout, rest metaal

Viola 8 – C-H i.c.m. Gedekt 8

Prestant 4

Fluit 4

Nasard 3

Octaaf 2

Woudfluit 2

Sesquialter II

Quint 1½ – gereserveerd

Dulciaan 8

Pedaal C-f1

Subbas 16 – hout

Octaafbas 8

Bourdon 8 – hout

Roerquint 6 – gereserveerd

Octaaf 4

Bazuin 16 – C-H houten bekers

Trompet 8

Werktuiglijke registers

Koppel Hoofdwerk – Bovenwerk

Pedaalkoppel Hoofdwerk

Pedaalkoppel Bovenwerk

Tremulant

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie www.orgelaagtekerke.nl