Nieuw Kaat en Tijhuis-orgel in IJsselmuiden

Text Example

advertentie



Op vrijdag 30 november 2007 werd het nieuwe orgel van de Hervormde Gemeente ‘De Hoeksteen’ in IJsselmuiden in gebruik genomen. Het instrument werd gemaakt door Kaat en Tijhuis Orgelmakers uit Kampen.

Sinds de totstandkoming van de Hoeksteengemeente in 1989 werd gebruik gemaakt van een elektronisch orgel. Ook toen in 1993 het huidige kerkgebouw in gebruik werd genomen. In 2003 werd door een orgelcommissie een begin gemaakt met het onderzoeken naar de mogelijkheden van een pijporgel. Aanvankelijk werd gedacht aan een bestaand instrument, maar gelet op de bouw van de kerkzaal – beperkte hoogte, geen balustrades – bleek niets bruikbaars voorhanden te zijn. Uiteindelijk werd ingegaan op een voorstel van de firma Kaat en Tijhuis voor de bouw van een nieuw orgel met bestaand pijpwerk. In februari 2004 kon de opdracht worden verstrekt. Adviseur bij het werk was Jan Zwanepol uit Kampen.

Bij de bouw werd zowel voor de klank als de vormgeving aansluiting gezocht bij de orgelbouw van de tweede helft van de 19e eeuw. Het orgel staat opgesteld op de vloer aan de achterzijde van de kerkzaal waarin de circa 1.000 zitplaatsen in een halve cirkel om het liturgisch centrum zijn geplaatst. In 1993 was bij de kerkbouw al rekening gehouden met de plaatsing van een orgel. Achter de orgelwand was ruimte gereserveerd voor windvoorziening. Voor de bouw van dit orgel is de wand opengebroken om tevens plaats te bieden aan het zwelwerk. Het hoofdwerk is voor het zwelwerk geplaatst, in het midden van de orgelkast. Het pedaal staat opgesteld aan weerszijden van het hoofdwerk. Het geheel mechanische orgel heeft een vrijstaande speeltafel gekregen.

Het pijpwerk is grotendeels afkomstig uit het Verschueren-orgel (opus 203, 1949) van de St. Jozefkerk in Arnhem. Dit orgel kwam vrij na de sluiting van de kerk in 2005. Daarnaast werd pijpwerk gebruikt uit het voormalige Pels-orgel (1950) uit de St. Jozefkerk te Zwolle. De grenen Contrabas 16 komt uit het Van Leeuwen-orgel (1932) van de Zuiderkerk te Apeldoorn. Circa 80% van het pijpwerk is gebruikt. Aanvullend pijpwerk, waaronder de frontpijpen en de drie tongwerken, werd nieuw gemaakt.

Op vrijdag 30 november werd het orgel tijdens een officiële bijeenkomst in gebruik genomen. Adviseur Jan Zwanepol verzorgde de inspeling. Die avond werd ook het boekje over het bouwtraject van het orgel gepresenteerd. Verder werd van de bouw nog een dvd samengesteld.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Bourdon 16

Prestant 8

Salicionaal 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Speelfluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Mixtuur IV-V

Cornet V

Trompet 8

Tremulant

Zwelwerk C-g3

Baarpijp 8

Viola di Gamba 8

Vox Celeste 8

Bourdon 8

Salicet 4

Fluit Harmoniek 4

Nasard 3

Nachthoorn 2

Terts 1 3/5

Flageolet 1

Hobo 8

Tremulant

Pedaal C-f1

Contrabas 16

Subbas 16

Octaaf 8

Gedekt 8

Octaaf 4

Bazuin 16

Koppels

Hoofdwerk + Zwelwerk

Pedaal + Hoofdwerk

Pedaal + Zwelwerk

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl