Nieuw Mense Ruiter-orgel voor Apeldoornse school

Text Example

advertentieOrgelmakers Mense Ruiter bouwden onlangs een nieuw, 20 stemmen tellend orgel voor de aula van de hoofdvestiging van reformatorische scholengemeenschap Jacobus Fruytier in Apeldoorn. Zaterdag 21 november 2009 werd het in gebruik genomen.

Het Mense Ruiter-orgel is het tweede pijporgel van de vier vestigingen tellende scholengemeenschap. De vestiging Uddel heeft al enkele jaren de beschikking over een Engels orgel van John Laycock (1877, 11/II/P).

De dispositie van het orgel voor de hoofdvestiging is tot stand gekomen in samenwerking met de orgelcommissie van de school. Het ontwerp van de kas is van Mense Ruiter. Opvallend is de grote ‘kuif’ boven het orgel, die behalve een esthetische vooral ook een akoestische functie heeft als klankbord. Het orgel staat opgesteld in een hoek van de aula waar het plafond vanuit de hoek afloopt naar de zaal. het hoofdwerk staat direct achter het front opgesteld, waarachter het bovenwerk in zwelkast, waarachter vervolgens op een niveau lager het pedaal is geplaatst.

Op zaterdag 21 november werd het Mense Ruiter-orgel in gebruik genomen. Matthijs de Vreugd (musicus en medewerker van Mense Ruiter Orgelmakers) demonstreerde het orgel en Arie Kortleven (muziekdocent van de school) gaf een openingsconcert met medewerking van enkele instrumentalisten.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3

Bourdon 16 – C-H hout

Prestant 8 – deels in het front

Roerfluit 8

Octaaf 4

Speelfluit 4

Nasard B/D 3

Octaaf 2

Mixtuur IV

Trompet B/D 8

Tremulant

Bovenwerk C-f3 (in zwelkast)

Gedekt 8 – C-B hout

Salicionaal 8 – vanaf F

Viola da Gamba 8

Blokfluit 4 – hout

Vlakfluit 2

Sesquialter B/D II

Fagot-Hobo 8

Tremulant

Pedaal C-d1

Subbas 16 – hout

Open Fluit 8 – hout

Octaaf 4

Bazuin 16

Koppelingen

Hoofdwerk – Bovenwerk

Pedaal – Hoofdwerk

Pedaal – Bovenwerk

Winddruk: 86 mm

Stemming: Neidhardt I (1724)

© 2009 www.orgelnieuws.nl