Nieuw seizoen EO-orgelpodcast ‘Alle Registers Open’

Ab Weegenaar en Elsbeth Gruteke
Organist Ab Weegenaar en presentatrice Elsbeth Gruteke in de eerste aflevering van het tweede seizoen van ‘Alle registers open’ | © beeld EO

EO-NPO Radio 4 is maandag 7 februari gestart met een nieuw seizoen van de podcastserie ‘Alle Registers Open’. Daarin gaat presentator Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten. In de eerste aflevering van dit tweede seizoen bezoekt zij Ab Weegenaar.

Text Example

advertentieEvenals in de eerste serie vraagt Gruteke zich af wie de mannen en vrouwen achter dat kolossale instrument zijn. Om daarachter te komen zoekt zij de organisten bij hun orgels op. Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open?

In de eerste aflevering van dit tweede seizoen is Ab Weegenaar te horen. ‘Al heel jong had het orgel een grote aantrekkingskracht op hem; zijn eerste orgellessen kreeg hij van zijn vader, die vijftig jaar organist was in Groningen. Op zijn negende sloop Ab al stiekem de kerk in om – zo zacht mogelijk – op het orgel te spelen. Hoewel de route tot organist leek uitgestippeld, liet zijn levensloop toch anders.’ Elsbeth Gruteke ontmoet hem achter het Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen.

De podcast is te vinden op de website van de EO. In de komende afleveringen wordt kennisgemaakt met onder anderen Sander van den Houten, Véronique van den Engh, André van Vliet en Rien Donkersloot.

Via de pagina van ‘Alle Registers Open’ zijn de afleveringen van het tweede seizoen en ook alle afleveringen van het eerste seizoen te luisteren.