Nieuwe cd’s: Franck en meer Belgische en Franse orgelromantiek

Vier nieuwe cds’s waarin romantiek hoogtij viert: de Franck-integrale van Piet van der Steen, Belgische en Franse romantiek door Evert van de Veen, Prières pour Notre-Dame vanuit Rouen en het romantische orgel van Paul Houdijk.

Text Example

advertentiePiet van der Steen toog naar het Cavaillé-Coll-orgel in de Notre-Dame van Épernay in het hart van de Champagnestreek voor zijn 3cd-box met werk van César Franck. Hij nam er de twaalf voornaamste orgelwerken van Franck op. Het ‘en meer …’ bestaat  onder andere uit het het bekende Andantino, offertoires en een suite uit l’Organiste. In het alternatim Magnificat is de organist ook als zanger te horen. Prélude, fugue, variation is hier tevens vastgelegd in de versie voor harmonium en piano.

‘Alleen al de kennismaking met dit schitterende instrument maakt de aanschaf van deze box de moeite waard. Van der Steens spel is bevlogen, technisch gaaf en met alle begrip van de Frans-romantische orgelstijl’, schreef Trouw over deze cd. Luister gaf een 10. ‘Voor elke Franck-liefhebber is deze productie een must!’, was het oordeel in De Orgelvriend. ‘Een zeer aanbevelenswaardige uitgave’, volgens Maarten Seijbel in De Waarheidsvriend. Tja, wat valt daar nog aan toe te voegen? In huize Van der Steen en op het hoofdkantoor van Excellent Recordings mag de champagne ontkurkt!

César Franck – de twaalf orgelwerken, en meer …

Piet van der Steen, Cavaillé-Coll-orgel, Notre-Dame, Épernay (F)

Six pièces pour orgue: Fantaisie (in C), opus 16; Grande pièce symphonique, opus 17; Prélude, fugue, variation, opus 18; Pastorale, opus 19; Prière, opus 20; Final, opus 21; Troi pièces pour orgue: Fantaisie, Cantabile, Pièce héroïque; Trois chorals; Andantino (1856/1857); Offertoire (1858); Offertoire pour la Messe de minuit (1er décembre 1858); Magnificat; l’Organiste, pour orgue ou harmonium: Suite IV – Sept pièces en mi bemol majeur et mi bemol mineur, Offertoire – andantino poco allegretto; Prélude, fugue, variation pour harmonium et piano (m.m.v. Niek de Vente, piano)

Excellent Recordings – ER 137519, 3cd, TT 75’29 + 72’49 + 63’06, booklet 24 p. NE, prijs € 35,00 | diamondline.nl

 


Nee, niet weer een complete Franck, Guilmant, Widor of Vierne, vond Evert van de Veen. Daarom laat hij de luisteraar op het pas gerestaureerde Cavaillé-Coll-orgel in de Notre-Dame d’Auteuil in Parijs kennismaken met namen als Dethier, De Boeck, Tilborghs, Barras, Deshayes, Rouher en Debat-Ponsan. Het levert een sympathieke uitbreiding van de orgeldiscografie op. Voor wie die vreemde namen (misplaatste) koudwatervrees mochten bezorgen is er ook herkenbare muziek van Franck, Dubois en Guilmant geprogrammeerd.

Orgelmuziek uit België & Frankrijk

Evert van de Veen – Cavaillé-Coll-orgel – Notre-Dame d’Auteuil Parijs

Alla marcia (Paul de Mayer); Aria (Gaston M. Dethier); Marche Nuptiale (August De Boeck); Communion, Scherzo (Jozeph Tilborghs); Trois Inventions (Joseph Callaerts); Madrigal et Toccata (Paul Barras); Fantaisie en ut (César Franck); Méditation en sol-mineur (Henri Deshayes); Toccata en ré-mineur (Marcel Rouher), Marcietta (Théodore Dubois); Communion (Alexandre Guilmant); Scherzo symphonique (Georges Debat-Ponsan)

JQZ Muziekproductions – JQZ 98066, TT 72′, booklet 12 p. NE, prijs € 17,50 | evertvandeveen.nl

 


Hier wordt Cavaillé-Colls meesterwerk in de Saint-Ouen te Rouen afgewisseld met de stemmen van de ‘Senior Girls’ van het koor van Romsey Abbey. Franse Mariamuziek op Franse bodem met Engelse uitvoerenden. Colin Walsh, organist van de kathedraal van Lincoln, heeft een uitgebreide discografie die een grote voorkeur voor Frans repertoire verraadt. Het orgel in Rouen en de muziek van Dupré en Demessieux zijn wel aan hem toevertrouwd. Voor het meisjeskoor is een rol weggelegd de gregoriaanse zang bij de Dupré-versetten, het Pie Jesu van Boulanger en Poulencs Litanies à la Vierge Noire.

Prières pour Notre Dame

Music for organ and upper voices by Dupré | Boulanger | Demessieus | Poulenc

The Cavaillé-Coll organ of St. Ouen, Rouen

Colin Walsh, Romsey Abbey Choir, George Richford

15 Versets pour les Vêpres du commun des Fêtes de la Sainte-Vierge, Op. 18 (Marcel Dupré); Pie Jesu (Lili Boulanger); uit Choral Preludes on Gregorian Chant Themes, Op. 8: No. 3 Attende Domine & No.1 Rorate Caeli (Jeanne Demessieux); Litanies à la Vierge Noire, FP 82 (Francis Poulenc)

Regent Records – REGCD538, TT 67’27, booklet 16 p. EN, prijs £ 10,00 | regentrecords.com

 


Eind juni dit jaar overleed organist Paul Houdijk. Op ‘zijn’ Maarschalkerweerd-orgel in de Utrechtse Catharinakathedraal kon hij zijn voorliefde voor het negentiende-eeuwse romantische repertoire helemaal tot ontplooiing laten komen. Houdijk was vooral ook liturgisch organist. Beide aspecten komen samen in de cd ’L’Organiste Romantique’ die hij in 2018 opnam. De titel doet op het eerste gezicht niet vermoeden dat er ook barokmuziek is opgenomen. Toch speelt Houdijk ook vijf koralen van Bach, maar laat zich in de interpretatie daarvan inspireren door zowel het orgel uit 1903 als de benaderingswijze van Widor en diens navolgers. Die invloed is ook merkbaar in Houdijks eigen compositie Offertoire pour orgue ou harmonium. 

L’Organiste Romantique

Paul Houdijk aan het Maarschalkerweerd-orgel in de kathedrale kerk van Ste. Catharina in Utrecht

Elevazione in D (Padre Davide da Bergamo); Delen uit L’Office Catholique (Louis-James-Alfred Lefébure-Wely); Grand Choeur in Bes (Théodore Dubois); Das alte Jahr vergangen ist BWV 614, Wer nur den lieben Gott lässt walten BWV 691, Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ BWV 639, O Mensch bewein dein Sünde gross BWV 622, Herzlich tut mich verlangen BWV 727 (Johann Sebastian Bach); Offertoire pour orgue ou harmonium (Paul Houdijk); Méditation (uit Symphonie No. 1 op. 13) (Charles-Marie Widor); Variations de Concert op. 1 (Joseph Bonnet); Offertoire de Toussaint (uit L’Orgue Mystique) (Charles Tournemire)

Stichting NeO – NeO 2018001, TT 72′, booklet 28 p. NE/EN | stichtingneo.nl