Organist en musicoloog Paul Houdijk (66) overleden

Organist en musicoloog Paul Houdijk is afgelopen weekend op 66-jarige leeftijd overleden. Houdijk was meer dan veertig jaar organist van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht en stond bekend als kenner van het werk van de Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd & Zoon.

Text Example

advertentiePaul Houdijk werd in 1953 geboren te Amsterdam. Hij volgde zijn orgelopleiding aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 1981 afstudeerde. Daarna heeft hij nog enige tijd bij Albert de Klerk gestudeerd. Daarnaast volgde hij een rechtenstudie in Nijmegen, in 1982 afgesloten mijn zijn doctoraalexamen.

Zijn studie muziekwetenschappen volgde hij aan de Universiteit Utrecht. Met de doctoraalscriptie ‘Maarschalkerweerd & Zoon – in kerkorgels’ sloot hij zijn studie in 1988 af.

Sinds 1978 was Paul Houdijk als organist verbonden aan de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht en in die functie vaste bespeler van het Maarschalkerweerd-orgel uit 1903.

Houdijk was van 1982 tot 1985 werkzaam als (orgel)docent aan de Streekmuziekschoel Woerden. Bij de Studie en Vakbibliotheek voor visueel of anderszins gehandicapten te Amsterdam nam hij in de periode 1989-1990 het initiatief tot het project ‘Gesproken Bladmuziek’.

Van 1993 tot 2006 was hij toegevoegd onderzoeker aan het Instituut voor Kunstgeschiedenis en Muziekwetenschap van de Letterenfaculteit van de Universiteit Utrecht. Zijn specialisatiegebied was de 19e-eeuwse orgelkunst in het algemeen en de Utrechtse orgelmakers Maarschalkerweerd & Zoon in het bijzonder.

Houdijk vervulde diverse bestuursfuncties. Zo was hij onder meer vice-voorzitter van de Harmonium Vereniging Nederland en bestuurslid van de Katholieke Klokken en Orgel Raad. Van 1990 tot 2010 was hij voorzitter van de Katholieke Dirigenten en Organisten Vereniging.

Behalve als liturgisch organist in de Sint-Catharinakathedraal (doorgaans de zaterdagavondmis) was zijn spel ook te beluisteren tijdens orgelconcerten en op een aantal cd-opnamen. Daarin sprak altijd zijn grote voorliefde voor het negentiende-eeuwse, romantische repertoire.

Houdijk zelf daarover: ‘Romantiek is daarbij opgevat als het dringend besef dat er naast de wereld van het zintuiglijk waarneembare nog een wereld ‘achter de horizon’ is, de wereld van het bovennatuurlijke. Het is steeds de wens en het streven van de romanticus om daar te komen.’

In mei dit jaar bleek dat de ernstige ziekte waaraan hij leed niet meer te genezen was. Afgelopen weekend overleed hij. Paul Houdijk werd 66 jaar.

De uitvaart vindt plaats op vrijdag 5 juli om 10.30 uur vanuit de Sint-Catherinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 in Utrecht.

 

4 Comments

  1. Met plezier en overtuiging zijn Prelude Liturgique gespeeld op het orgel van de kathedrale Sint Jansbasiliek in ‘s-Hertogenbosch. Rust in vrede Paul.

  2. Bedankt Paul, door jouw persoonlijkheid en muziek heb ik de Schepper nog beter leren kennen. Je was niet alleen een broer in de kunst.

  3. Paul was erg geliefd bij de gidsen van de Catharinakathedraal. We zullen hem missen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.