Nieuwe stichting brengt monumentaal Flentrop-orgel in Wageningen onder aandacht

Flentrop-orgel Grote Kerk Wageningen | © foto Ger Vos

In maart dit jaar is Stichting Flentrop Orgel Wageningen (FLOW) opgericht op initiatief van de Wageningse concertorganist Gonny van der Maten. Het doel van deze stichting is om de Grote Kerk en het orgel dat zich daar bevindt, onder de aandacht te brengen door middel van concerten en evenementen.

Text Example

advertentieDe Grote Kerk is sinds enkele jaren eigendom van Stichting Gelderse Kerken, die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud van het orgel. FLOW ziet mogelijkheden om orgelmuziek in een bredere culturele context te plaatsen en voelt zich gesteund door het feit dat het Flentrop-orgel uit 1955 recentelijk door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is erkend als rijksmonument.

Het bestuur van FLOW is enthousiast om aan de slag te gaan met diverse projecten, waaronder educatieve programma’s voor basisscholen, samenwerkingen met andere culturele organisaties in Wageningen, en concerten waarbij het orgel op vernieuwende en verrassende wijze wordt gepresenteerd. Naast traditionele soloconcerten door professionele organisten, hoopt de stichting ook combinaties met disciplines zoals poëzie, dans, film, jazz en beeldende kunst te kunnen realiseren.

De website van stichting FLOW, flentroporgelwageningen.nl, is onlangs gelanceerd en biedt informatie over het orgel en de stichting zelf. De bestuursleden, Gonny van der Maten, Rien Klarenbeek en Pieter van Weijen, realiseren zich dat er veel werk verzet moet worden om alle ideeën tot concrete uitvoering te brengen. Ze streven ernaar om het orgel een belangrijke rol te laten spelen in het culturele leven.