Onbekende orgelsymfonie van Bastiaans in Bavo

Text Example

advertentieFrank van Wijk speelt dinsdag 20 september de ‘Symphonie voor het Orgel in D’ van Johannes Gijsbertus Bastiaans (1812-1875) in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.

Het werk, geschreven in 1848, is opgebouwd als een klassieke vierdelige symfonie en borduurt qua stijl voort op de orgelsonates van Felix Mendelssohn die in 1845 verschenen waren.

Op het feestelijke eerste deel (Maestoso) volgt een lyrisch Andante Con moto. In het derde deel (Koraal-Recitatief en Trio) wordt het gezang ‘Jesus meine Zuversicht’ verwerkt. Na een langzame inleiding volgt een imposante finale in sonatevorm, waarin Bastiaans de verschillende melodieën ingenieus met elkaar vervlecht.

Frank van Wijk (1968), organist van de Ruïnekerk in Bergen (NH), speelt de muziek van een kopie van het onuitgegeven handschrift uit de collectie van de Toonkunstbibliotheek te Amsterdam. Bastiaans stuurde het in 1849 in ter gelegenheid van een prijsvraag voor een orgelsonate van de Maatschappij ter bevordering der Toonkunst. Uit de aantekeningen in de muziek blijkt dat de componist de symfonie zelf meermalen heeft uitgevoerd.

Bastiaans werd in 1858 organist van de Bavo. Hij was in zijn tijd een van de meest vooraanstaande Nederlandse organisten. Hij studeerde ondermeer bij Felix Mendelssohn in Leipzig. Hij gaf als eerste Nederlandse organist in zijn tijd concerten met werken van Bach. Voor de Hervormde Gezangbundels schreef hij melodieen die nog steeds gezongen worden.

Tijdens het concert speelt Van Wijk verder muziek van Van Eyken/Mendelssohn (Variations sérieuses) en Piet Kee (The Organ).

Dinsdag 20 september, 20.15 uur: Grote of St. Bavokerk (Groenmarkt 23), Haarlem. Toegang vrij.

© 2005 – orgelnieuws.nl