Once upon a time … at the Walt Disney Concert Hall

De Franse organist Jean-Baptiste Robin liet al blijken bij cd-opnames niet chauvinistisch te zijn in zijn orgelkeuze. Eerder werd hier een cd van het Skinner-orgel in het Cincinnati Museum Center positief besproken. Nu ligt er een cd van het opmerkelijke orgel in de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Text Example

advertentieDe concertzaal kwam tot stand door een gift van de weduwe van filmproducent Walt Disney. Het ontwerp is van Frank Gehry, die bekend staat om zijn onconventionele architectuur. Ook niet alledaags is het frontontwerp. Er gingen meer dan 45 modellen aan vooraf eer men kwam tot het wonderlijke uiterlijk. Met zijn gebogen, schijnbaar willekeurig opgestelde houten pijpen lijkt het meer op een uit de hand gelopen spelletje mikado.

Het instrument werd gebouwd Rosales Organ Builders en Glatter-Götz Orgelbau. De dispositie van het vierklaviers orgel verraadt een overwegend Franse tongval met hier en daar Spaanse en Anglo-Amerikaanse invloeden.

Once upon a time … (‘er was eens …’) sluit programmatisch naadloos aan bij de wereld van de beroemde naamgever van de concertzaal. Het sprookjesthema is vooral terug te vinden in de transcripties van werk van Ravel, Tsjaikovsky, Massenet, Debussy en een improvisatie. Daarnaast klinkt literatuur van Duruflé (Suite), Dupré en Robins eigen werk ‘The Hands of Time’.

Speciaal voor de liefhebbers van ronkende 32-voets Bombardes die hun diepe teleurstelling nauwelijks kunnen onderdrukken wanneer een wervelende finale eindigt op groot B in het pedaal: In Los Angeles hebben ze de oplossing. De Contre Basson 64’ heeft maar één pijp, groot B. Die komt zeer van pas in de Toccata uit Duruflé’s Suite.

Once upon a time …

Robin: Improvisation on Fairy Tales; The Hands of Time; Tsjaikovsky: Dance of the Sugar Plum Fairy (from The Nutcracker); Massenet: Les Mandores (from Cendrillon); Duruflé: Suite Op. 5; Debussy: Clair de lune (from Suite bergamasque); Dupré: Deuxième Esquisse Op. 41 No. 2; Chopin: Prélude Op. 28 No. 15; Ravel: Ma Mère l’Oye

Jean-Baptiste Robin, Rosales/Glatter-Götz-orgel, Walt Disney Concert Hall, Los Angeles

Brilliant Classics – 96134, TT 77’21, opname 07/2018, prijs € 9,99 | klassiek.nl

Lees ook
The American Symphonic Organ