Onderscheiding voor jubilerende organist Jaap Kroonenburg

Jaap Kroonenburg (r) ontvangt de onderscheiding uit handen van kerkrentmeester Ko Heijboer

Jaap Kroonenburg viert dit jaar twee jubilea: zestig jaar kerkorganist en vijftig jaar organist in de Groote Kerk te Maassluis. Zaterdag 24 september werd hij daarvoor onderscheiden met het draaginsigne in goud met briljant van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) binnen de Protestantse Kerk.

Text Example

advertentieDe uitreiking vond plaats na afloop van het jaarlijkse Feike Asma-hommageconcert dat Kroonenburg zaterdagavond op het Garrels-orgel in de Groote Kerk speelde. Hij ontving de versierselen met bijbehorende oorkonde uit handen van Ko Heijboer namens de het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Maassluis.

In 1972 werd Jaap Kroonenburg (*1948) tweede organist in de Groote Kerk te Maassluis naast Feike Asma. Na het overlijden van Asma in 1984 werd hij benoemd tot de vaste bespeler van het Garrels-orgel. Eerder was hij als organist werkzaam in de gemeenten Sint Pancras en Heiloo. Jaap Kroonenburg studeerde Technische Natuurkunde in Delft en heeft als leraar wis- en natuurkunde voor de klas gestaan. In 1981 behaalde hij aan het Rotterdams Conservatorium het Solistendiploma orgel onder leiding van docent André Verwoerd.

Naast het spelen van kerkdiensten in de Groote Kerk is hij de stuwende kracht achter tal van activiteiten van de Maassluise orgelcommissie, zoals de jaarlijkse concertserie. Van zijn spel op het Garrels-orgel verschenen diverse cd’s.

Jaap Kroonenburg werd al eerder onderscheiden voor zijn verdiensten als organist. In 1991 ontving hij de zilveren medaille van de Société Académique d’Education ‘Arts, Sciences et Lettres’ voor zijn inzet voor de Franse orgelcultuur, in 2005 volgde de vergulde medaille. In 2008 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het jaar daarop mocht hij de Culturele Prijs Maassluis in ontvangst nemen.