Opening Sweelinck Festival

Text Example

advertentieOp zaterdag 4 september om 20.15 uur zal in de Oude Kerk te Amsterdam het derde Sweelinck Festival worden geopend door de burgemeester van Amsterdam. Dat gebeurt tijdens het feestelijke openingsconcert. Op het programma staat muziek van Gabrieli, Monteverdi, Bonelli en Sweelinck.

Onderdeel van het concert is de ingebruikname van een bijzonder orgel, in de stijl van het 17e-eeuwse Italië. Het is gebouwd door Nicola Puccini uit Migliarino Pisano (I), en kwam tot stand met steun van het Istituto Italiano di Cultura di Amsterdam. De toonhoogte is gelijk aan die van het transeptorgel van de Oude Kerk, en ook de plaats is zodanig gekozen dat de beide orgels tegelijk kunnen worden bespeeld. De luisteraars zullen zich in een Venetiaanse kerk wanen – de San Marco van Amsterdam.

Het Sweelinck Festival bestaat uit een concours voor organisten, concerten en masterclasses rond de muziek van Jan Pietersz. Sweelinck, zijn tijdgenoten en leerlingen. Zondag 5 september is er een clavecimbelconcert door Gustav Leonhardt. Het orgelconcours vindt plaats op de avonden van woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 september. Verspreid over de week vinden een aantal masterclasses voor jonge organisten plaats. Zaterdag 11 september is het slotconcert, waar onder andere het spectaculaire ‘Music for organ and 12 players’ van Ton de Leeuw wordt uitgevoerd.

Zie voor informatie

www.sweelinckorgancompetition.com

© 2010 www.orgelnieuws.bl

© 2010 fotografie www.orgelnieuws.nl