Organist Aldert Winkelman (68) overleden

aldert winkelman

Organist, klavecinist en dirigent Aldert Winkelman is vrijdag 17 februari overleden bij een verkeersongeval op de A58 bij Moergestel. Hij werd 68 jaar.

Text Example

advertentie



Aldert Winkelman werd in 1954 geboren in Uitgeest. Aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam studeerde hij orgel bij Klaas Bolt, klavecimbel bij Kees Rosenhart en kerkmuziek en koordirectie bij Jan Valkestijn. Aan het Conservatorium van Maastricht studeerde hij van 1983 tot 1987 compositie en muziektheorie bij Ben Kerkhof. Cursussen orgelimprovisatie volgde hij in 1990 en 1991 bij Peter Planyavsky en Joachim Wollenweber.

Als organist was Winkelman verbonden aan onder meer de Oosterkerk te Haarlem, de St. Bavokerk te Heemstede en de Munsterkerk en Sint-Christoffelkathedraal te Roermond. Hij was dirigent-organist van onder andere de Sint-Joriskerk te Eindhoven, de Sint-Nicolaaskerk te Valkenswaard, de Sint-Petruskerk in Oirschot, de Petrus en Pauluskerk te Bergen (NH) en de Sint-Lambertuskerk te Wouw.

Winkelman trad op als klavecinist met diverse orkesten en ensembles, als solist en als continuospeler. In 1985 was hij de eerste Nederlandse klavecinist van wie zijn spel op cd werd uitgebracht. Ook zijn orgelspel werd vastgelegd op langspeelplaat, cd en voor de publieke en regionale omroepen. Concerten gaf hij in binnen- en buitenland.

Daarnaast was Aldert Winkelman dirigent van een aantal koren in Zuid-Nederland. Als docent had hij een privé-lespraktijk en was hij onder meer werkzaam aan muziekscholen in Bladel en Aalst-Waalre.

Winkelman schreef werk voor kamermuzikale bezetting, koor, liedrepertoire en werk voor orgel en piano. Zijn werk heeft een grotendeels tonaal, gematigd eigentijds idioom. Zijn complete oeuvre is opgenomen in de Collectie Brabantse Componisten van de Brabant-Collectie van de bibliotheek van Tilburg University. Winkelman was een aantal jaren voorzitter van de Vereniging van Componisten in Noord-Brabant.

Aldert Winkelman woonde in het Belgische dorp Weelde tussen Tilburg en Turnhout.

1 Comment

  1. Als kind kreeg ik van mijn ouders de door Aldert Winkelman opgenomen lp Orgels in de Zaanstreek. Via deze lp leerde ik het orgel kennen waarvan ik jaren later de vaste bespeler mocht worden, het Vollebregt-orgel van de Sint-Odulphuskerk te Assendelft.
    Met leedwezen heb ik via deze website kennis genomen van het tragische overlijden van Aldert Winkelman, een musicus met een grote staat van dienst, veel te vroeg weggerukt uit dit aardse bestaan. Ik wens zijn nabestaanden heel veel sterkte toe met dit grote verlies en ik zal (volgens goed katholiek gebruik) bidden voor zijn zielenrust.
    De lp die sinds mijn jeugd in mijn bezit is zal ik blijven koesteren omdat deze zeer belangrijk is gebleken.
    Requiescant in pace.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.