Organist, componist en docent Michael Radulescu (80) overleden

Op zaterdag 23 december 2023 is de Duitse-Oostenrijkse organist en componist Michael Radulescu overleden. Dat werd zondag 31 december bekend. Hij was jarenlang als docent verbonden aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen en was veel gevraagd als jurylid bij internationale concoursen.

Text Example

advertentieMichael Radulescu werd op 19 juni 1943 in Boekarest geboren als zoon van een Roemeense vader en een Duitse moeder. Na zijn eerste privé-muzieklessen en stappen op het gebied van compositie studeerde hij vanaf 1956 en 1957 orgel bij Victor Bickerich en compositie bij Mihail Jora aan het conservatorium in Boekarest. 

Na zijn deelname aan de zomeracademie aan het Mozarteum in Salzburg in 1965 ging hij studeren aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen. Daar volgde hij tot 1968 directie bij Hans Swarowski en Karl Österreicher, en kerkmuziek en orgel bij Anton Heiller.

Organist en dirigent

In 1959 maakte Radulescu zijn debuut als organist in het Athenaeum in Boekarest en gaf hij daarna concert in Europa, Noord-Amerika, Australië en Japan. Sinds 1983 was hij ook actief als dirigent. Zo leidde hij van 1996 tot 2019 de Internationale Bachacademie in Porrentuy in de Zwitserse Jura.

Van zijn spel verschenen meerdere opnamen, veelal met oude muziek, waaronder de complete orgelwerken van Johann Sebastian Bach. 

Docent

Van 1968 tot 2008 doceerde hij als professor orgel aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen. Wereldwijd was hij veel gevraagd als docent en gaf hij vele masterclasses orgel. Dat was hij onder meer van 1971 tot 1990 bij de Internationale Masterclasses in het Vorstendom Liechtenstein en van 1977 tot 1987 bij de Internationale Zuid-Duits-Oostenrijkse Orgelacademie in Innsbruck. In Nederland was hij een aantal malen te gast tijdens het International Orgelfestival Haarlem. Radulescu was een veelgevraagd jurylid bij internationale orgelconcoursen.

Componist

Michael Redulescu schreef composities voor verschillende instrumentale en vocale bezettingen, waaronder zijn Passion voor dubbelkoor, twee orkesten, alt en bas. Voor orgel solo schreef hij onder meer Ricercari, Resurrexit en Madrigali. Zijn werken zijn beïnvloed door onder anderen Hindemith, Ligety, Messiaen en Schönberg.

1 Comment

  1. Een groot organist, die ook als componist wel eens wat meer uitgevoerd zou mogen worden. Jaren geleden hoorde ik hem stomtoevallig spelen in Wenen, een ervaring die ik nog niet vergeten ben. Zijn Bachspel was een openbaring.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.