Organist en componist Henk Klop (70) overleden

henk klop organist schilder

Organist, componist en beeldend kunstenaar Henk Klop is zaterdag 22 april overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekend gemaakt. 

Text Example

advertentieHenk Klop werd op 5 juni 1946 in Hardinxveld-Giessendam geboren. Hij was 16 jaar toen hij aan het Rotterdams Conservatorium ging studeren: naast orgel en piano bij Jet Dubbeldam en Arie Keijzer ook hobo. Nadat hij in 1969 cum laude zijn solistendiploma behaalde, vervolgde hij zijn studie bij Jean Langlais in Parijs. In 1971 behaalde hij de ‘Prix de Virtuosité’ voor interpretatie en improvisatie aan de Schola Cantorum te Parijs. In 1972 ontving hij de Prix d’Excellence in Rotterdam.

Henk Klop was vooral in de jaren zeventig in binnen- en buitenland actief als concertorganist en improvisator. Regelmatig werd zijn spel opgenomen door de NCRV-radio. Ook verscheen een aantal opnamen waaronder een grammofoonplaat vanuit de Sainte-Clotilde in Parijs, opnamen op het Cavaillé-Coll-orgel in de Sint-Augustinuskerk in Amsterdam en een improvisatie-cd in de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee. Zijn laatste cd, volledig gevuld met muziek van Johann Sebastian Bach gespeeld op het Bätz/Witte-orgel in de Grote Kerk te Gorinchem, verscheen in 2004.

Klop was al langere tijd niet meer actief op het concertpodium en wijdde zich geheel aan de schilderkunst en compositie. Als componist (en ook als improvisator) hanteerde hij een idioom verwant aan de Frans-symfonische stijl. Zijn oeuvre omvat behalve orgelwerken ook kamermuziek en koorwerken, waarvan een deel is uitgegeven bij Donemus. Een deel van zijn werk als beeldend kunstenaar is te zien op zijn website www.henkklop.nl.

Henk Klop overleed aan de gevolgen van leukemie. Hij werd 70 jaar.

12 Comments

 1. Henk is niet meer, daarbij is een bijzonder mens van ons heengegaan.
  Mijn herinnering blijft, de orgellessen, gesprekken over uitvoering, ook als mijn koordirigent zocht hij de perfectie. Ik zal hem niet vergeten.
  Rita, Ernst en familie wens ik veel sterkte met dit verlies!

 2. Een groot man en plaatsgenoot is heen gegaan. Mijn laatste ontmoeting met hem en zijn vrouw was enige tijd geleden, tijdens een wandeling in ons dorp. Een moe en ook opstandig mens met een warm, gevoelig en muzikaal hart. Een geweldig componist en improvisate-wonder. Ik zal hem niet vergeten en wens zijn vrouw en zoon veel vertroosting toe.

 3. Lieve Henk, rust in vrede! Ik heb veel van je mogen leren. Je was en bent mijn grootste inspiratiebron! Na jouw bijzonder inspirerende lessen ben ik aan het Koninklijk Conservatorium gaan studeren. Jouw sterke, bijzonder muzikale, basis was en is verweven in mijn spel, toen en nu! Je was een onbegrepen grootheid van wereldkasse! Verdrietig dat de ‘muzikale’ wereld zo in elkaar steekt.

 4. Wat een mooie herinneringen aan ‘onze’ Henk. De orgellessen, de gesprekken over muziek en (schilder)kunst. Ik hoopte bij iedere les dat ik wat kon nablijven om alle indrukken in te drinken. Nu is hij niet meer en blijven de herinneringen, de muziek en de schilderijen over. Een bijzonder, begaafd en innemend mens is van ons heengegaan. Ik wens Rita, Ernst en verdere familie heel veel sterkte toe in dit verlies.

 5. Wij hebben hem als koordirigent van het Nederlands Hervormd koor in Hardinxveld gehad, hij was een perfectionist, maar prettig om mee om te gaan, veel sterkte met het verlies van Henk.

 6. Met ontroering neem ik kennis van het overlijden van Henk. Eind jaren zeventig was hij mijn leermeester op het orgel. De lessen, de ontmoetingen en gesprekken en ook de leerlingconcerten waren een belevenis. Ik ben hem dankbaar voor die inspirerende tijd. Zijn geliefden wil ik hartelijk condoleren met dit verlies en sterkte wensen bij het verwerken daarvan.

 7. Mooie herinneringen aan Henk Klop, onze muziekleraar op school. Henk leerde ons te luisteren naar de klassieke muziek. De Mattheüspassion wist hij voor ons tot leven te brengen! Ook luisterde Henk even naar onze muziek, wat voor hem moeilijk was. Een begaafd, bescheiden mens is van ons heengegaan. Zijn familie wens ik veel sterkte om dit verlies te kunnen dragen!

 8. Rita en Ernst, gecondoleerd met het overlijden van Henk.
  Veel sterkte om dit verlies een plaatsje te geven.

 9. Een bijzonde mens is heengegaan. Vele geweldige concerten meegemaakt. Ik hoop dat Henk de rust heeft gevonden die hij zocht.

 10. Te laat… Boven mijn vleugel heb ik een prachtig schilderij van Henk hangen en kijk daar dagelijks naar. Henk heeft dit 20 jaar geleden geschilderd, dus was ik vast van plan dit jaar contact te zoeken. De Es Dur in Middelharnis, zomaar onder ons, uit het hoofd, wat een diepe herinnering. Iedereen die meeleeft sterkte gewenst !

 11. Een uiterst muzikaal mens is hiermee heengegaan. Zeer begaafd en emotioneel vertolker en improvisator. De druk van het leven kon hij slecht verwerken, en hij was wars van publiciteit.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.