Organist en dirigent Carel Christiaan Schulz (73) overleden

Organist en dirigent Carel Christiaan Schulz is dinsdag 26 september op 73-jarige leeftijd overleden. Dat werd vandaag bekend op Facebook. Schulz was lange tijd organist van de Jeruzalemkerk in Amsterdam en dirigeerde een groot aantal koren.

Text Example

advertentieCarel Christiaan Schulz werd op 3 januari 1950 geboren in Amsterdam-Noord. Op zesjarige leeftijd ontving hij zijn eerste orgellessen van Jan Pasveer. Op zijn negende begeleidde hij voor het eerst een kerkdienst en op zijn dertiende gaf hij zijn eerste orgelconcert.

Later volgde hij orgellessen bij Ger van Poppel, Rutger van Mazijk en Piet van Egmond. Zijn muziekstudie volgde hij eerst aan het Muzieklyceum in Amsterdam en later in Utrecht bij Stoffel van Viegen (orgel) en koor- en orkestdirectie bij onder anderen Otto Hamburg.

Kerkorganist

Zijn carrière als kerkorganist begon hij op jonge leeftijd in Zunderdorp, kort daarop gevolgd door Zuiderwoude bij Broek in Waterland. Tijdens zijn studie was hij organist in de Grote Kerk te Muiden en speelde hij ook in de gereformeerde Tuindorpkerk te Utrecht. Daarna werd hij organist van de Oosterkerk in Utrecht tot vlak voor de sluiting van deze gereformeerde kerk in 1980. In dat jaar werd hij benoemd tot organist van de Jeruzalemkerk in Amsterdam en was hij decennialang vaste bespeler van het grote Furtwängler & Hammer-orgel.

Dirigent

Eveneens op jonge leeftijd begon zijn loopbaan als koordirigent en muziekdocent. Op zijn zestiende stond hij voor zijn eerste koor. Later zou hij als jonge docent een schoolkoor formeren. Schulz dirigeerde een groot aantal koren, onder andere in Tiel, Bodegraven, Woerden, Utrecht, Amsterdam, Culemborg, Urk, Vianen en IJsselstein, het Nunspeets Mannenkoor en het christelijk gemengd koor Hosanna in Gouda. Met een aantal van deze koren trad hij gezamenlijk op onder de naam ‘De Rijnstreekse Koren’ en de ‘Carelistische Koren’.

Met zijn koren trad Schulz op voor radio en tv, maakte hij internationale concertreizen en nam hij een groot aantal lp’s en cd’s op. Ook van zijn orgelimprovisaties verschenen meerdere opnamen, onder andere vanuit Amsterdam, Kampen, Vught, Zutphen en Zwolle.

Onderscheiden

Voor zijn verdiensten als musicus werd hij in 2008 koninklijk onderscheiden met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Duitsland

Na zijn muzikale loopbaan in Nederland vertrok hij met zijn gezin naar Duitsland, waar zij in Bad Sachsa (Harz) vanaf 2014 een pension runden.

Carel Christiaan Schulz had te laatste tijd te kampen met een tumor, aan de complicaties waarvan hij op 73-jarige leeftijd overleed.

10 Comments

 1. Preken door orgelspel, dat deed Carel jaren in de Jeruzalemkerk. Marianne en kinderen sterkte met dit verlies.

 2. Marianne en kinderen, gecondoleerd met het verlies van Carel heel veel sterkte gewenst.

 3. Onze condoleances met het heengaan van Carel. We zullen hem blijvend herinneren als een top organist die een feest maakte van elke kerkdienst in de Jeruzalemkerk te Amsterdam.

 4. Gecondoleerd met het verlies van Carel. Gemengde gevoelens als dit hoort van een leeftijdsgenoot met een gezamenlijk jeugd in Tuindorp Oostzaan Amsterdam en later als organist van de Jeruzalemkerk. Sterkte voor de familie.

 5. Gecondoleerd voor familie en nabestaanden van Carel. Wij hebben als kostersechtpaar vele jaren mogen genieten van zijn mooie orgelspel en improvisaties in de Jeruzalemkerk Amsterdam.

 6. Wat een schrik dit bericht te vernemen.
  Gecondoleerd en sterkte voor de familie en vrienden.

 7. Aan alle nabestaanden die hem nabij waren, mijn condoléances en kracht en sterkte, ook van Boven, bij dit tragische verlies. Dat deze muziekcollega mag rusten in vrede bij de Heer.

 8. Allereerst zijn gezin van harte gecondoleerd. Wij hebben gemengde gevoelens bij dit trieste bericht.

  • Marianne en kinderen, gecondoleerd met het verlies van Carel.
   Carel op het orgel in de Jeruzalemkerk was altijd een feest om mee te mogen maken.
   Heel veel sterkte toegewenst!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.