Organist en dirigent Jo Ivens (94) overleden

Organist en dirigent Jo Ivens is dinsdag 30 augustus op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was als musicus zestig jaar lang verbonden aan de St. Willibrordusbasiliek in Hulst.

Text Example

advertentieJo Ivens werd op 9 oktober 1927 geboren in Hulst en groeide op in een katholiek en muzikaal gezin. Zijn vader Levien was organist van de basiliek in Hulst. Al op jonge leeftijd kreeg Jo Ivens zijn eerste piano- en orgellessen. Na de middelbare school studeerde hij orgel en kerkmuziek aan het Conservatorium te Tilburg, waar hij les kreeg van Louis Toebosch, Piet Hörmann en Piet Ketting.

Na het vervullen van zijn dienstplicht vervolgde hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij de einddiploma’s behaalde voor orkestdirectie, koordirectie en schoolmuziek. Een pianostudie volgde bij bij de Belgische pianist Eugène Traey.

Ivens was na de oorlog muziekleraar aan het Janseniuscollege in Hulst en het Zeldenrustcollege in Terneuzen. Al op 22-jarige leeftijd was hij organist van de basiliek in Hulst.

Koordirigent

In 1957 richtte hij het Hulster Gemengd Koor op waarmee hij diverse opnamen voor radio en lp maakte. In 2003 nam hij afscheid van het koor. Daarnaast was hij 20 jaar dirigent van het Residentiekoor in Den Haag, 28 jaar van het Toonkunstkoor Breda, 33 jaar van het Oratoriumkoor te Middelburg en 10 jaar van de Gentse Oratoriumvereniging. Met ‘zijn’ koren trad hij op in binnen- en buitenland. Zo gaf hij meerdere uitvoeringen van de Johannes- en Mattheus-Passionen in de Notre Dame in Parijs.

Als hoofddocent koordirectie was Ivens ook enige tijd verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.  

Jo Ivens in 1963

Ondanks aanbiedingen om zijn muzikale carrière buiten Zeeuws-Vlaanderen voort te zetten, heeft Jo Ivens zijn geboortestad Hulst nooit verlaten. In zijn lange muzikale carrière heeft hij samengewerkt met tal van Nederlandse muziekgrootheden, waaronder Hendrik Andriessen (die nog een mis voor hem heeft gecomponeerd), Albert de Klerk, Louis Toebosch, Edo de Waart en Aafje Heynis. Als componist verschenen verschillende koorwerken van zijn hand, zowel a capella als met orkestbegeleiding. 

Onderscheidingen

In zijn werkzame leven ontving Ivens diverse onderscheidingen. Zo werd hij in 1983 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1974 ontving hij de zilveren medaille van de Société Académique d’Education et d’Encouragement Arts-Sciences-Lettres voor zijn uitvoering van de moderne Franse muziek en in 1997 ontving hij de gouden erepenning van de gemeente Hulst. In 2009 ontving hij in de St. Willibrordusbasiliek uit handen van Hans van den Hende, de toenmalige bisschop van Breda, de pauselijke onderscheiding Orde van Gregorius de Grote.

In 2010 nam hij afscheid als organist van de basiliek. Wel bleef Ivens het (gregoriaans) Basiliekkoor dirigeren tot november 2016. 

Uitvaart

De uitvaartdienst van Jo Ivens heeft op zaterdag 3 september in de basiliek van Hulst plaatsgevonden en werd opgeluisterd met gregoriaanse zang en orgelmuziek.