Organist Eric van der Kolk (61) overleden

Eric van der Kolk in 2018 tijdens een concert in Trinitas Heerenveen | © beeld YouTube

In zijn woonplaats Heerenveen is in de afgelopen week de organist en componist Eric van der Kolk overleden. Hij is 61 jaar geworden.

Text Example

advertentieAl op 5-jarige leeftijd ontving hij zijn eerste orgellessen. Voorafgaand aan zijn conservatoriumstudie kreeg hij les van Nico Verrips te Meppel en naderhand nog van Jan Veninga te Leeuwarden.

Vanaf zijn negentiende studeerde hij bij Jaap Dragt aan het conservatorium te Zwolle. In 1985 behaalde hij zijn solistendiploma (Uitvoerend Musicus) met onderscheiding. Op zijn examenprogramma stonden onder andere de Etude de Concert van Anton van der Horst en de Variationen und Fuge über ein Originaltheme van Max Reger. Aansluitend studeerde hij nog bij John Scott in Londen en bij Ewald Kooiman in Amsterdam.

Onbegrensd

Van der Kolk was een begenadigd organist, wiens technische mogelijkheden onbegrensd leken. Vele concerten brachten hem naar vrijwel alle Europese landen. Zo was hij te horen in Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Italië, Slowakije, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. Hij verzorgde radio-optredens voor NCRV, EO, BBC, RAI en RTF.

Kerkorganist

Eric van der Kolk was enige tijd organist van de Grote Kerk te Rotterdam-Overschie. Gedurende een lange reeks van jaren was hij als cantor-organist verbonden aan de Sint-Franciscusparochie in Wolvega en de Sionskerk te Oudeschoot.

Oeuvre

Van der Kolk was een vruchtbaar componist. Hij laat een oeuvre na van ruim vijftig werken. Naast orgel- en koormuziek schreef hij liederen, orkestwerken en kamermuziek voor diverse bezettingen. Zijn werk werd uitgegeven bij onder meer Donemus, Intrada en Willemsen. [JOHAN G. KOERS]

2 Comments

  1. Eric van der Kolk, hij was een organist met gouden handen en een uitzonderlijk fijn gevoel voor registratie.
    Veel te jong overleden, een groot gemis.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.