Organist Gerard Bal (79) overleden

Gerard Bal - foto Rien van den Anker

Organist, kerkmusicus en docent Gerard Bal is donderdag 23 mei op 79-jarige leeftijd overleden. Bal was meer dan vijftig jaar cantor-organist van de Oude Kerk in Naaldwijk.

Text Example

advertentieGerard Bal werd op 5 september 1944 geboren in Leiden. Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen. Van 1959 tot 1967 studeerde hij orgel bij Jan J. van den Berg, van 1965 tot 1968 theorie bij A.G. Venderbos in Delft en van 1967 tot 1969 improvisatie bij Cor Kee.

Hij vervolgde zijn studie van 1968 tot 1974 aan het Rotterdams Conservatorium: orgel bij Arie J. Keijzer en André Verwoerd, en kerkmuziek bij Adriaan C. Schuurman. In 1973 behaalde hij het Prakijkdiploma Protestantse Kerkmuziek, in het daaropvolgende jaar behaalde hij zijn einddiploma Solospel.

Organist

In 1959 werd Gerard Bal benoemd tot organist van de Bethlehemkapel in Delft. In 1968 volgde een aanstelling als organist en cantor van de hervormde Oude Kerk in Naaldwijk. In 2021 nam hij na 53 jaar afscheid als vaste bespeler van het Wander Beekes-orgel in de Oude Kerk.

Als organist trad hij op in binnen- en buitenland. Zijn spel werd veelvuldig vastgelegd op plaat, cd en voor zowel regionale als landelijke radio en televisie.

Muziekdocent

Naast organist was Bal actief als muziekdocent. Van 1968 to 1971 was orgeldocent aan de Muziekschool voor de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden te Gorinchem. Van 1971 tot 2004 was hij docent en leidinggevende aan de Vrije Academie in Delft. In 1983 was hij een van de oprichters van de Stichting Muziekschool Naaldwijk, waarvan hij ook voorzitter en schoolleider was. In 2003 stond hij ook aan de wieg van Stichting Muziekschool Westland.

Gerard Bal was van 1998 tot 2016 dirigent van het Bachkoor Westland. Ook was hij actief voor diverse muziekuitgeverijen, waaronder Frits Knuf en Edition Peters. Jarenlang was hij bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Organistenvereniging en de Nederlandse Toonkunstenaarsraad.

Onderscheidingen

Voor zijn verdiensten als musicus werd hij koninklijk onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bij zijn 50-jarig jubileum als organist van de Oude Kerk ontving hij in 2018 de gemeentelijke onderscheiding WestlandStek.

De afscheidsdienst vindt plaats op vrijdag 31 mei om 14.00 uur in de Oude Kerk in Naaldwijk.

1 Comment

  1. Ik wens Lia en kinderen veel sterkte en kracht toe met het overlijden van Gerard. Samen met hem, Jan J. van den Berg en Arjen Leistra heb ik een aantal keren het Adriaan C. Schuurman-orgelconcours mogen organiseren en was het heel fijn met hem te kunnen samenwerken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.