Organist Jan Walraven (81) overleden

Organist Jan Walraven is zaterdag 11 maart op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang organist van de Sint-Lambertuskerk in Wouw. Daarnaast organiseerde hij samen met zijn vrouw Loes vele concerten in hun privé-concertzaal In den Wouwdfluit.

Text Example

advertentieJan Walraven werd op 17 februari 1942 geboren in Roosendaal. Hij studeerde kerkmuziek bij Bernard Bartelink, Albert de Klerk, Wouter Paap, Maurice Pirenne en Herman Strategier aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek te Utrecht. Zijn studie kreeg een vervolg bij Arie J. Keijzer aan het Rotterdams Conservatorium.

Wouw

Na zijn studie werd hij leraar aan de Muziekschool te Roosendaal. Als organist van de Heilig Maagdkerk te Bergen op Zoom was hij bespeler van het Ibach-orgel dat zich nu in de Sint-Gertrudiskerk bevindt. Daarna was hij bijna veertig jaar als kerkmusicus verbonden aan de Sint-Lambertuskerk te Wouw, waar hij ook betrokken was bij de totstandkoming van het in Hollandse barokstijl gebouwde Verschueren-orgel in 1984.

Vanaf 1978 organiseerde hij samen met zijn echtgenote, de professionele alt Loes van Langerak, kamermuziekconcerten in hun eigen concertzaal In den Wouwdfluit. De kleine zaal achter hun jarendertigwoning in Wouw bood onderdak een een Pleyel-vleugel, een kabinetorgel en een tweeklaviers Vierdag-orgel. Vele binnen- en buitenlandse artiesten, en ook zijzelf, traden op in de bijna veertig seizoenen die de concertserie beleefde.

Componist

Behalve als organist en koordirigent was Jan Walraven actief als componist. Zo schreef hij voor diverse bezettingen, waaronder tien muzikale gedichten voor piano bij de dichtbundel Linguisticum van Albert Hagenaars, een kerkopera, werk voor koor en piano en twee kleine opera’s voor kinderkoor. 

Afscheidsdienst

De afscheidsdienst voor Jan Walraven heeft zaterdag 18 maart plaatsgevonden in de Sint-Lambertuskerk te Wouw. Aansluitend is hij daar begraven op de rooms-katholieke begraafplaats.

2 Comments

 1. Beste mevrouw van Langerak,
  Van harte gecondoleerd met het overlijden van uw man. Ik heb goede herinneringen aan hem (en u): in 2005 concerteerde ik in de St. Lambertuskerk te Wouw en gaf daaraan voorafgaand een lezing in uw concertzaal. E.e.a. verliep in heel fijne sfeer!
  Ik wens u veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
  Hartelijke groet, Eric Koevoets

 2. Beste Loes.
  Toevallig ontdekte ik gisteren dat Jan overleden is. Goed dat jullie destijds nog een herdenkingsconcert voor hem hebben georganiseerd in de kerk, waar hij nog bij was. Jammer dat ik niet eerder op de hoogte was. Dan was ik naar de herdenkingsdienst zaterdag gekomen.
  Mia en ik hebbben heel goede herinneringen aan de concerten die jullie in je eigen zaal organiseerden.
  Alle goede wensen en hulp om het fysieke vertrek van Jan een plaats te geven in je leven.
  Hartelijke groet, mede namens Mia
  Joseph van der Put.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.