Organist Johan van Dommele (97) overleden

Organist en docent Johan van Dommele is zaterdag 29 juni op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd organist van de Eusebiuskerk in Arnhem.

Text Example

advertentieJohan van Dommele werd op 26 april 1927 geboren in Klundert. Al op negenjarige leeftijd verving hij zijn vader als organist. Na zijn orgellessen bij Willem Mathlener in de Grote Kerk te Breda studeerde hij van 1949 tot 1952 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn docenten waren onder anderen Adriaan Engels, Hendrik Andriessen en Everhard van Beijnum. Hij rondde zijn studie als Uitvoerend Musicus af met onderscheiding voor muzikaliteit.

Bennekom

Nadat Klundert in 1953 werd getroffen door de Watersnoodramp, verhuisde Van Dommele naar Bennekom waar hij zich vestigde als organist van de Gereformeerde Kerk, koordirigent en muziekdocent aan de kweekschool in Ede. Later werd hij ook pianodocent aan de Muziekschool in Arnhem.

Arnhem

In 1959 werd hij benoemd tot organist van de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem en daarmee vaste bespeler van het Strümphler-orgel uit de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk in Amsterdam, dat dan in Arnhem wordt opgebouwd. In 1961 werd hij hoofdvakdocent orgel en docent voor de theoretische vakken aan het conservatorium van Arnhem, waarvan hij tussen 1968 en 1985 ook adjunct-directeur was.

In 1968 stond hij aan de wieg van de Internationale Orgeldagen Rijnstreek in Arnhem en omgeving.

In 1995 nam hij afscheid als organist van de Eusebiuskerk. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Opnamen

Van zijn spel verschenen meerdere opnamen, zowel op plaat als voor de omroep. Daarnaast componeerde hij voor orgel, voornamelijk koraalgebonden repertoire.

6 Comments

 1. Met dankbaarheid en weemoed herinner ik mijn orgellessen bij Johan van Dommele thuis in Arnhem. Toen wij naar Lochem verhuisden heb ik het nog een poosje volgehouden: met de trein van Zutphen (na school) naar Arnhem.
  Toen ik bij het spelen van een Bach-koraal bij herhaling dezelfde fout maakte tekende hij op de bewuste plaats een eend boven de notenbalk!

 2. Op 5 mei j.l. ging ik nog voor in Vreedenhoff Arnhem, waar hij woonde. Hij was in de dienst. De liederen zong hij met gesloten ogen mee. Altijd een beschaafde en innemende man. Moge zijn gedachttenis tot zegen zijn!

 3. Ik herinner mij Johan van Dommele als een zeer innemende persoonlijkheid en vakbekwaam kunstenaar.
  Ik heb een paar keer een orgeltocht met hem als organist mogen organiseren en bewaar daaraan de beste herinneringen. Weer is ons een groot musicus ontvallen.

 4. Herinner me hem als een zeer innemend persoon. Leerde hem kennen toen ik op de Kweekschool te Ede studeerde voor onderwijzer. Hij verzorgde aldaar de muzikale vorming met als zwaartepunt blokfluit leren spelen. Mijn sluimerende liefde voor het orgel heeft door gesprekken met hem zeer zeker tot een laaiend vuur orgelvuur geleid. Herinner me nog dat hij vertelde over een ontroerend briefje van een oude dame: “kunt u niet eens een stukje van Jan Zwart spelen tijdens de Zondagsavondzang?”
  Moge hij rusten in vrede.
  Gerrit Kommers

 5. Een componist met een eigen geluid. Geworteld in de Orgelbewegung, maar toch met een Hollands geluid. De werken die hij nalaat zijn altijd bruikbaar en liggen bijna allemaal binnen het bereik van de (gevorderde) amateur organist. Voor mij is nog altijd een ’topper’ de Sonatine over Psalm 100. Geniaal en subtiel in zijn eenvoud.

 6. Een man die al lang in de schaduw leefde. Zijn orgelbewerkingen van m.n. psalmen gebruik ik nog altijd zeer regelmatig in de eredienst. Hij heeft veel moois nagelaten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.