Organist, kerkmusicus en beiaardier Michel Gottmer (83) overleden

Michel Gottmer aan het orgel van de Lambertuskerk in Etten-Leur | © foto Wim van der Ros

Op zaterdag 29 juli is Michel Gottmer, organist, kerkmusicus en beiaardier, op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was lange tijd als kerkmusicus verbonden aan de Sint-Lambertuskerk in Etten, ook was hij ook meer dan vijftig jaar gemeentelijk beiaardier van Etten-Leur.

Text Example

advertentieMichel Gottmer ontving zijn eerste orgellessen op het Maarschalkerweerd-orgel in de Lambertuskerk in Rotterdam-Kralingen. In 1958 begon hij zijn studie in kerkmuziek, orgel en koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Katholieke Kerkmuziek in Utrecht.

Na het afronden van zijn studie werd hij in 1962 benoemd tot organist van de Sint-Lambertuskerk in Etten. Hij was tevens dirigent van het Lambertuskoor en was in 1986 medeoprichter van de Lambertus Cantorij, waarmee hij ook internationaal optrad.

Beiaardier

Gottmer werd in 1965 stadsbeiaardier van Etten-Leur en kreeg de mogelijkheid om zijn beiaardstudie te volgen bij Leen ’t Hart in Amersfoort. In 1971 behaalde hij zijn einddiploma en het daaropvolgende jaar behaalde hij zijn onderwijsbevoegdheid voor het beiaardspel.

In 2020 nam hij na 55 jaar afscheid als stadsbeiaardier.

Jacobus Zeeman

In 1977 richtte hij de Orgelkring Jacobus Zeemans op, die zich inzette voor de orgels in Etten-Leur, waaronder de twee Zeemans-orgels uit 1699 en 1717 in de Van Goghkerk en het Trouwkerkje. Daarnaast was hij als docent orgel en piano verbonden aan muziekscholen in Etten-Leur en de omliggende regio.

Jubileum en pauselijke onderscheiding

In 2022 vierde hij zijn zestigjarig jubileum als organist en kerkmusicus. In november kreeg hij voor zijn verdiensten de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

4 Comments

 1. Een heel aardige man die ik enige jaren geleden mocht ontvangen in de Lambertuskerk te Rotterdam, waar hij vroeger orgelles had genoten. Sterkte voor de nabestaanden

 2. Als gemeente ambtenaar wekelijks jaren genoten van zijn beiaardspel in Etten-Leur en Roosendaal.

 3. Een droevig bericht, het overlijden van Michel.
  We waren vele jaren goede collega’s en muziekvrienden. Hij was een aimabel mens met een groot hart en een diepe, innige muzikaliteit. Van harte wens ik de nabestaanden troost, aandacht en sterkte toe.
  Michel heeft muziek in de wereld gebracht: ‘Wer die Musik sich erkiest hat ein himmlisch Gut bekommen, weil die Engel insgemein selbsten Musikanten sein’ – Eduard Mörike

 4. Michel heb ik bij de restauratie/reconstructie van het Zeemans-orgel in de Van Goghkerk en later bij werkzaamheden aan het Zeemans-orgel in het Trouwkerkje als een gedreven en betrokken man leren kennen. Al improviserend kon hij het orgel prachtig laten horen. Michel was altijd hartelijk en belangstellend. Als je hem belde of je had een afspraak met hem wilde hij altijd weten hoe het met je ging.
  We zullen hem en zijn muzikale gedrevenheid missen.
  We wensen zijn familie en vrienden in deze periode veel kracht en sterkte toe.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.