Organist Michel Chapuis (87) overleden

michel chapuis

De Franse organist en docent Michel Chapuis is zondag 12 november op 87-jarige leeftijd overleden. Chapuis genoot in eigen land en daarbuiten vooral bekendheid van weg zijn historisch geïnformeerde interpretaties van (Franse) barokmuziek en als deskundige op het gebied van orgelrestauratie.

Text Example

advertentieMichel Chapuis werd op 15 januari 1930 geboren in Dole in de Jura. In zijn geboorteplaats maakte hij voor het eerst kennis met het orgel na het horen van het Riepp-orgel in de Notre-Dame. In 1943 begon hij zijn pianostudie bij Émile Poillot in Dijon, zijn orgelstudie vervolgde hij in 1945 bij Jeanne Marguillard in de kathedraal van Besançon.

Na zijn studie aan de École César Franck in Parijs – compositie bij René Malherbe en orgel bij Édouard Souberbielle – studeerde hij Marcel Dupré aan het Conservatoire de Paris. In 1951 won hij daar prijzen orgelinterpretatie en improvisatie. In 1952-53 doorliep hij een stage bij orgelbouwer Müller in Saint-Germain-en-Laye.

Organist
Chapuis was sinds zijn studie actief als organist in diverse Parijse kerken. Van 1949 tot 1951 in de Église Saint-Germain-des-Prés in Parijs, in 1951 in de kerk van Saint-Germain-l’Auxerrois. Van 1954 tot 1970 was hij organist van de Église Saint-Nicolas-des-Champs en van 1954 tot 1963 koororganist van de Notre-Dame-kathedraal.

In 1964 werd Chapuis co-titularis van het orgel in de Saint-Séverin in Parijs, een post die hij aanhield tot 2004. In 1995 krijg hij een aanstelling als organist van de kapel van het kasteel van Versailles, vanaf 2010 als organiste honoraire.

Docent
Als docent was Michel Chapuis van 1956 tot 1979 verbonden aan het Conservatorium van Straatsburg. Van 1979 tot 1986 was hij docent aan het Conservatorium van Besançon en van 1986 tot 1996 aan het Conservatoire national supérieur de Paris. Onder zijn vele leerlingen bevinden zich namen als Henri-Franck Beaupérin, Yves Castagnet,  Thierry Escaich, François-Henri Houbart, Éric Lebrun, Jean-René Louët, Marie-Ange Leurent en Vincent Warnier.

Chapuis was invloedrijk vanwege zijn onderzoek naar en intepretatie van de klassieke Franse orgelmuziek. Hij combineerde dat met een grote inzet voor het behoud van het Frans-klassieke orgel en verantwoorde restauratie daarvan. De inzet gold overigens evenzeer voor orgels uit de Romantiek. Daarnaast kon ook het harmonium zich in zijn belangstelling verheugen: hij was ere-voorzitter van de Franse harmoniumvereniging.

Opnamen
Van het spel van Chapuis verschenen vele opnamen. Zijn discografie bevat voor een zeer groot deel opnamen van Franse barokmuziek, maar ook Noord-Duitse barok, een Bach-integrale, Franse romantiek en improvisaties in diverse stijlen.

Michel Chapuis overleed zondag 12 november in zijn geboorteplaats Dole. Hij werd 87 jaar.

 

 

4 Comments

  1. Bij het verscheiden van Michel Chapuis mag een vermelding van zijn activiteit als kerkmusicus niet ontbreken. De collectie “Répertoire de Saint-Séverin: 30 ans de musique au service de l’assemblée” geeft een goed beeld hoe Chapuis en zijn collega’s muzikale vorm hebben gegeven aan de liturgie in de Saint-Séverin in Parijs. Aanbevolen!

  2. Een Franse organist die klassiek improviseerde, heeft veel indruk nagelaten. De huidige Franse organisten moeten ‘buitengewoon modern improviseren’ Michel Chapuis was een eenling.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.