Organiste Suzanne Chaisemartin (96) overleden

Suzanne Chaisemartin, Saint-Augustin Paris, 1984 | © Jaco van Leeuwen

De Franse organiste Suzanne Chaisemartin is zaterdag 8 juli 2017 op 96-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse bronnen vandaag. Chaisemartin was organiste van de St. Augustin in Paris, gelauwerd concertorganiste en docente.

Text Example

advertentieSuzanne Chaisemartin werd op 7 februari 1921 geboren in Choisy-le-Roi (Val de Marne). Haar vader was architect, haar moeder pianiste. Haar oudere zus gaf haar haar eerste piano-onderricht, waarna zij orgel studeerde bij Marcel Dupré aan het Conservatoire National Supérieur de la Musique in Parijs. In 1947 behaalde zij daar de eerste prijs voor orgel en improvisaties.

Snel daarna maakte ze haar debuut als concertorganist, een carrière die haar in honderden concerten door  Europa en de Verenigde Staten leidde. In 1949 volgde zij André Fleury op als organit van het Cavaillé-Coll-orgel in de St. Augustin in Parijs, waar zij tot 1997 – later als titulaire honoraire – actief zou blijven. Daarnaast was zij in het begin van haar loopbaan vervanger van Marcel Dupré wanneer hij buitenlandse tournées ondernam. Die rol nam zij later ook op zich naast Daniel Roth.

Chaisemartin werd in 1955 docente orgel aan het Parijse Conservatorium, eerst als vervanger van Rolande Falcinelli. Van 1971 tot 1989 doceerde zij aan de École Normale de Musique in Parijs alsook aan het Conservatorium van Dijon.

Van haar spel verschenen meerder opnamen, waaronder met werk van Bach, Dupré, Widor, Guilmant, Liszt, Mendelssohn en Langlais. De opnamen verschenen onder meer op labels als Aeolus, Motette en Festivo. Daarnaast trad zij ook regelmatig op als solo-organiste bij Radio-France.

Suzanne Chaisemartin ontving in haar leven meerdere hoge onderscheidingen. Zo werd zij benoemd tot Chevalier de la Légion d’honneur, Chevalier de l’Ordre national du Mérite, Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres en Chevalier des Palmes académiques

 

 

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.