Organisten Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer hoofdgasten Schnitgerfestival

Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer

Van 19 tot en 22 oktober vindt in Groningen het Schnitgerfestival plaats. Hoofdgasten van deze negende editie zijn het in Frankrijk gevestigde organistenkoppel Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer. Zij geven masterclasses en hebben een aandeel in verschillende concerten.

Text Example

advertentieDe organisatie nodigt elke editie één of twee organisten uit die meerdere concerten verzorgen. In het verleden waren dat onder anderen Paolo Crivellaro, Wolfgang Zerer, Liuwe Tamminga en Arvid Gast. Aan deze rij prominente gasten worden nu Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer toegevoegd.

Lees ook
Negende editie Schnitgerfestival Groningen van 19 tot en met 22 oktober

Chanon staat bekend om haar elegante spel en gaf recitals in Japan, Midden-Amerika en op vele beroemde orgels in Europa. Daarnaast is zij is ook pedagoog. Sinds september 2023 is zij orgeldocent aan het Conservatoire à Rayonnement Régional van Metz. Eerder gaf zij les aan de conservatoria van Saint-Quentin en Aubervilliers-La Courneuve. 

Pieter-Jelle de Boer is een wereldwijd gerespecteerd componist en dirigent. In Nederland is hij vooral bekend als pianist en concertorganist. In dat brede palet aan muzikale activiteiten bedient hij zich van repertoire de Renaissance tot heden. Momenteel is hij muziekdirecteur van het Orchestre des Pays de Savoie.

Openingsconcert

Op donderdag 19 oktober opent Anne-Gaëlle Chanon het festival op het Schnitger-orgel in de Akerk. Ze geeft dit concert samen met blokfluitist Lucie Horsch, die vorige maand nog de Publieksprijs Edison Klassiek won, en het Luthers Bach Ensemble. 

Wandelconcert

Tijdens een wandelconcert op 20 oktober zijn Chanon en De Boer beiden te beluisteren als zij het publiek twee Schnitger-orgels presenteren. Chanon begint op het orgel in de Martinikerk met muziek van onder meer Carl Philipp Emanuel Bach, Bruhns en Scheidemann.

In de pauze wandelt het publiek over de Grote Markt en de Vismarkt naar de Akerk (een wandelingetje van vijf minuten) waar Pieter-Jelle de Boer op het Akerk-orgel zijn programma ‘Tussen Hamburg en Lübeck’ speelt, met composities van onder anderen Brahms, Buxtehude en Lübeck. 

Slotconcert

In het slotconcert op zondag 22 oktober speelt Pieter-Jelle de Boer op het Martini-orgel het programma ‘Sweelinck en tijdgenoten’, afgewisseld met koormuziek door het NDR Vokalensemble onder leiding van Klaas Stok. 

Masterclasses

Naast deze concerten geven De Boer en Chanon ook allebei een masterclass op respectievelijk het Schnitger-orgel in de Pelstergasthuiskerk en het Martini-orgel. Voor het publiek zijn deze masterclasses gratis toegankelijk. Doordat er gewerkt wordt met een headset kan men beneden in de kerk de aanwijzingen goed volgen. 

Lees ook
Masterclasses op Schnitger-orgels in Groningen 

Meer informatie schnitgerfestival.nl