Orgel Marturiakerk vindt bestemming in Madrid

Eind juni van dit jaar werd in de Real Oratorio del Caballero de Gracia in Madrid het Van Gruisen/Van Dam-orgel van de voormalige Marturiakerk in Assen opnieuw in gebruik genomen. Het orgel lag na het sluiten van de Asser kerk in 2003 in opslag bij orgelmaker Sicco Steendam. Het werd uiteindelijk verkocht aan de parochiekerk in het centrum van de Spaanse hoofdstad.

Het orgel van de Marturiakerk werd in 1790 door Albert van Gruisen gebouwd voor de Hervormde Schoterlandkerk in Heerenveen. In 1861 zou L. van Dam & Zoon het ingrijpend verbouwen (rugwerk wordt bovenwerk, verplaatsing klaviatuur naar de zijkant).

Text Example

advertentieDe Schoterlandkerk werd eind jaren zestig gesloopt, het orgel gedemonteerd en opgeslagen om in 1972 door Mense Ruiter in de nieuwe Gereformeerde Marturiakerk in Assen te worden gebouwd. Drie jaar later werd het orgel met een zelfstandig pedaal in een aparte kas achter het orgel uitgebreid, opnieuw door Mense Ruiter.

Na de sluiting van de Marturiakerk in 2003 werd het orgel door Sicco Steendam opgeslagen en te koop aangeboden. Pogingen om het orgel in Nederland aan de man te brengen, bleken niet succesvol.

In 2010 werd het orgel verkocht naar Madrid waar het in 2010 en 2011 werd gerestaureerd door de Madrileense orgelmaker Luis Magaz, geadviseerd door de in Spanje gevestigde orgelmaker Gerard de Graaf. De windvoorziening werd door Magez nieuw gemaakt en de pedaalbezetting werd gereduceerd tot vier registers.

De ingebruikname van het orgel werd gemarkeerd met twee concerten op 21 en 30 juni 2011 door respectievelijk Miguel Bernal en Daniel Oyarzabal.

 

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quintfluit 2 2/3
Octaaf 2
Tertian I-II
Mixtuur III-V
Cornet III D
Trompet 8 B/D

Bovenwerk C-f3
Viola di Gamba 8
Fluit dolce 8
Fluit travers 4
Salicet 4
Woudfluit 2
Nasard 1 1/3
Sesquialtera II D
Carillon II D
Scherp III-IV
Clarinet 8

Pedal C-f1
Subbajo 16
Bajo 8
Fagot 16
Octava 4

 

Zie ook

GESIGNALEERD: Postludium

Laatste cd-opname van het orgel in Assen door Wietse Meinardi

 

© 2011 www.orgelnieuws.nl