Orgel op YouTube: de keuze van … [2]

orgel op youtube

De videokolom is inmiddels een breed gewaardeerd onderdeel van ORGELNIEUWS. De redactie doet daarin haar uiterste best de kijkers uit de houdgreep van het YouTube-algoritme te houden. De videoredactie zet deze zomer haar hulptroepen in.

Zoek op YouTube naar orgel, organ, orgue en je komt in een wonderwereld van mooie en leuke flimpjes, uit binnen- en ook heel veel uit buitenland. Rijp en groen, concerten, demonstraties, analyses en interviews. Kortom: het orgel leeft. Je zou bijna vergeten dat je ook nog met je eigen lijf naar een concert kunt gaan in plaats vanuit je luie stoel dat allemaal te bekijken.

ORGELNIEUWS nodigt de komende tijd organisten en orgelliefhebbers uit om hun favoriete filmpjes te laten zien. Ze worden gepubliceerd in de rechterkolom van de thuispagina, waar altijd al een selectie van recente YouTube-inhoud te zien was. In een redactioneel stukje legt hij of zij zijn keuzes uit.

Eric Koevoets | organist, dirigent en componist

14 Kruiswegstaties

Erik Jan Eradus is naar mijn smaak een van de meest boeiende Nederlandse organisten van dit moment. Vorig jaar improviseerde hij deze Kruisweg in de Veertigdagentijd toen we de eerste lock down beleefden. Zeer beeldend wordt elke statie gestalte gegeven.

Een poëtische Langlais

La Nativité is een heel prachtige compositie van Langlais, zeer poëtisch gespeeld door de jonge Amerikaanse organiste Katelyn Emerson. In haar YouTube filmpjes valt me altijd haar liefdevolle aanpak op, technisch zeer goed,  met veel gevoel voor lyriek en schoonheid. Die eigenschappen komen hier optimaal tot uiting.

Indrukwekkende Vijfde van Vierne

Naast werk van Lemckert en een prachtige improvisatie een waarlijk indrukwekkende vertolking van de Vijfde Symfonie van Louis Vierne.  Het mij zeer dierbare Laurens-orgel in combinatie met een van de beste organisten van ons land. 

Postlude pour l’office de complies

Postlude pour l’office de complies Jehan Alain door Albert de Klerk. Van jongs af aan ben ik opgegroeid met het spel van Albert de Klerk door het luisteren naar de grammofoonplaten die ik van hem had. Zijn dubbel-lp met onder meer een zeer fraaie vertolking van Mozart’s KV 608 en de lp met improvisaties op zijn Adema-orgels in de Haarlemse Sint Josephkerk zijn voor mij hoogtepunten. De voornaamheid en natuurlijke muzikaliteit van zijn spel hoor en zie je ook in de wonderschone uitvoering van de Postlude pour l’office de complies van Alain.

Flor Peeters in Tienerklanken

Een heerlijk oud filmpje uit 1963 van een plechtstatig interview met de Vlaamse orgelmeester Flor Peeters, gelardeerd met interessante beelden van de lessen van Peeters die in aan zijn orgelklas geeft. We horen enige pedaaletudes, vermoedelijk van de hand van Peeters zelf. 

Verbluffende voorjaarsrite

Enige jaren geleden speelde het organistenechtpaar Olivier Latry en Shin-Young Lee Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. Ik had het geluk dit concert bij te wonen. Het was een werkelijk verbluffend concert dat ik nooit zal vergeten!  De registratie van dit Haarlems concert is een tijd lang te zien geweest op YouTube maar is helaas verwijderd . Bij gebrek aan beter dit fragment van hun uitvoering uit de Notre Dame te Parijs, waarbij je, en dat is heel mooi om te zien, de intieme interactie tussen beiden van dicht meemaakt. 

Lees ook
Orgel op YouTube: de keuze van Peter Sneep

1 Comment

  1. Wat ontzettend leuk om wat meer beelden van goede organisten met hun passie te aanschouwen! Ik ben gewoon een ‘Orgelliefhebber’.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.