Orgel Triumfatorkerk Katwijk aan Zee opnieuw in gebruik

Op vrijdag 6 november wordt het Verschueren-orgel in de Triumfatorkerk in Katwijk aan Zee opnieuw in gebruik genomen. Het orgel was in verband met verbouwing en uitbreiding van het kerkgebouw gedemonteerd en is na groot onderhoud met een aantal kleine wijzigingen herplaatst.  

Text Example

advertentieHet orgel van de – toen nog gereformeerde – Triumfatorkerk wordt in 1964 gebouwd door de firma Verschueren te Heythuysen. Adviseur bij de bouw is de Haagse organist Gerard Akkerhuis. Het orgel heeft bij oplevering 25 stemmen. In 1993 wordt het orgel door Louis Kramer te Boskoop uitgebreid met een Quint 2 2/3’ op het Hoofdwerk.

Nieuwe eigenaar
Nadat de Katwijkse gereformeerden het kerkgebouw in 2010 wegens teruglopend kerkbezoek besluiten te verkopen, komt het in 2011 in handen van de plaatselijke Hersteld Hervormde Gemeente die dan nog kerkt in een sporthal. De nieuwe eigenaar breidt het kerkgebouw uit en verdubbelt het aantal zitplaatsen tot 1.000.

Vanwege de verbouwing wordt het Verschueren-orgel in december 2013 gedemonteerd en opgeslagen bij Orgelmakerij Reil in Heerde. Dat biedt ook de mogelijkheid om een grotere vorm van onderhoud aan het orgel uit te voeren en de dispositie op enkele punten te wijzigen.

Onderhoudswerkzaamheden
In het kader van de onderhoudswerkzaamheden zijn alle onderdelen gereinigd en nagezien. Het leer van de ladebalgen is vernieuwd en lekkende afdichtingen in de windladen zijn vernieuwd. Klaviatuur en mechaniek zijn nagezien opnieuw afgeregeld. Met name de mechaniek behoefde correctie na sterke ontregeling door waterschade in 1997.

Van de grotere frontpijpen zijn de voetspitsen hersteld, de koperen frontpijpen in de pedaaltorens zijn voorzien van tinfolie. Met het geheel schilderen van de orgelkas heeft het instrument een hernieuwde aanblik gekregen.

Wijzigingen
De dispositie heeft enkele wijzigingen ondergaan. Zo is op het Rugwerk een Octaaf 8′ toegevoegd en is de Nasard 1 1/3′ gewijzigd in een Nasard 2 2/3′. Op het Pedaal is de Ruispijp vervangen door een nieuwe Roerquint 6′. Behoudens een herintonatie van de Sesquialter van het Rugwerk, heeft er geen ingrijpende herintonatie van het orgel plaatsgevonden. Wel is in de loop der tijd wat verlopen intonatie hersteld om het instrument in klanktechnisch opzicht beter te laten functioneren.

De ingebruikname van het orgel vindt plaats tijdens een zangavond op vrijdag 6 november om 19.30 uur. Het orgel wordt dan bespeeld door de eigen organisten Arie Jan Schaap en Koos Vooijs. Medewerking wordt verleend door Bovenstemgroep Katwijk, spreker is ds. P. den Ouden. De Triumfatorkerk is gelegen aan de Piet Heinlaan 9 in Katwijk aan Zee.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Quintadeen 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Spitsgamba 8
Octaaf 4
Koppelfluit 4
Quint 2 2/3 – 1993
Octaaf 2
Mixtuur V-VI
Trompet

Rugwerk C-g3
Octaaf 8
Holpijp 8
Prestant 4
Blokfluit 4
Nasard 2 2/3
Gemshoorn 2
Scherp IV
Sesquialter II – vanaf g
Kromhoorn 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Octaaf 8
Gedekt 8
Roerquint 6
Octaaf 4
Bazuin 16
Trompet 8
Schalmey 4

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Pedaalkoppel naar Hoofdwerk
Pedaalkoppel naar Rugwerk
Tremulant Hoofdwerk
Tremulant Rugwerk

 

© 2015 fotografie Arie Jan Schaap