Orgelbouwer André Fonteijn (95) overleden

Text Example

advertentieOp woensdag 17 februari 2010 overleed orgelbouwer André Fonteijn. Hij dreef velen jaren samen met Julius Gaal, en later voor zichzelf, de orgelmakerij Fonteijn en Gaal. André Fonteijn werd bijna 96 jaar.

Fonteijn, geboren in 1914, kwam in 1929 bij orgelbouwer Th. Strunk in Rotterdam te werken. In 1945 nam hij de firma Theo Strunk Orgelbouw over, waar in die tijd voornamelijk onderhoudswerk werd uitgevoerd. Samen met Julius Gaal, die eerst bij Standaart en later ook bij Strunk werkte, richtte hij in 1950 de firma Fonteijn en Gaal op. De firma hield kantoor in Rotterdam en had een atelier in de Korte Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Aanvankelijk bouwde Fonteijn & Gaal klassiek gedisponeerde orgels met elektropneumatische tractuur en veelal open fronten.

Vanaf het einde van de jaren 60 werd de overstap gemaakt naar mechanische sleepladen. Meer dan honderd instrumenten verlieten de werkplaats. In 1971 zette Fonteijn na het overlijden van Julius Gaal de firma voort onder eigen naam en verhuisde in 1974 naar Kampen. In december 1978 werd het faillissement over het bedrijf uitgesproken. Twee van zijn medewerkers zetten de activiteiten vanaf 8 januari 1979 voort onder de naam Kaat & Tijhuis.

André Fonteijn overleed in Schiehoven Verpleeghuis in Rotterdam.

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie archief Kaat & Tijhuis