Orgelbouwnieuws [3] Franeker GKV

Voor het symbolische bedrag van duizend euro is de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Franeker-Sexbierum in het bezit gekomen van het Ypma-orgel van de St. Franciscus van Saleskerk in Lijnden (NH). De Lijndense kerk, gelegen aan het einde van de Zwanenburgbaan bij Schiphol, is sinds 2002 buiten gebruik en in afwachting van een alternatieve bestemming of sloop.

Het orgel van de firma L. Ypma en Co. werd in 1910 gebouwd onder de bedrijfsleiding van Jos. Vermeulen. In 1967 werd de eerste aanleg pneumatische tractuur door de firma Adema-Schreurs geëlektrificeerd. Bij die gelegenheid werd het instrument met enkele stemmen uitgebreid.

Text Example

advertentieHet Ypma-orgel moet worden geplaatst in het kerkgebouw De Voorhof dat de Franeker vrijgemaakten in 2004 in gebruik namen. De firma Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom tekende voor de werkzaamheden die behalve plaatsing ook grondige schoonmaak en revisie omvatten. Op het zwelwerk is uitbreiding met een Basson-Hobo voorzien. Overplaatsing en financiering van het orgel vallen onder de verantwoordelijkheid van het daartoe opgerichte Orgelfonds ‘De Weduwe Ypma’, genoemd naar de koosnaam die het instrument in

Franeker heeft gekregen. Zodra men in Franeker over de benodigde financiële middelen beschikt, kan de overplaatsing gerealiseerd worden.

 


Dispositie

Hoofdwerk
Bourdon 16 *
Prestant 8
Flûte Harmonique 8
Holpijp 8 – 1967
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur II-III – 1967
Trompet 8

Zwelwerk
Viola di Gamba 8
Voix Celeste 8
Bourdon 8
Roerfluit 4
Flageolet 2
Sexquialter I-II – 1967, vervangt een strijker
Basson-Hobo – gereserveerd

Pedaal
Subbas 16 *
Gedekt 8 *
Fluit 4 *

 

*) unit aangebracht in 1967 uit Bourdon 16 van Ypma