‘Orgelconcert’ – Ronald IJmker Bovenkerk Kampen

cd orgelconcert ronald ijmker JQZ 98062

Ronald IJmker viert dit jaar dat hij 25 jaar als organist actief is. Dat jubileum markeert hij onder meer met deze cd waarop hij het Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen bespeelt.

Text Example

advertentieEen kwart eeuw geleden begon Ronald IJmker (*1981) zijn carrière als organist. In 2005 rondde hij zijn studie bij Harm Jansen aan het Zwolse conservatorium af. Inmiddels is hij behalve organist in de hervormde kerken van Coevorden en De Krim ook actie als orgel- en pianobegeleider van koren. Het bracht hem in alle uithoeken van Nederland en ook daarbuiten, zoals onlangs nog in de Royal Albert Hall in Londen.

Na enkele cd’s met instrumentalisten heeft hij ter gelegenheid van zijn jubileum een solo-cd uitgebracht op het Hinsz-orgel in de Bovenkerk. Dit orgel maakte al in zijn jonge jaren grote indruk op hem. Hij zou het later tijdens kerkdiensten en (koor)concerten nog menigmaal bespelen. Ook zijn jubileumjaar sluit hij er op 30 juni 2018 af met een concert. Het kent dus niet veel geheimen voor hem.

IJmker stelde voor de cd een programma samen met werken die hij in de afgelopen jaren veel heeft gespeeld. Het kon zomaar een van zijn concertprogramma’s zijn geweest. Koraalbewerkingen van Zwart, Asma, Hagen en IJmker zelf omlijsten literatuur van Bach tot en met Dupré.

Een zekere romantische inslag kan IJmker daarbij niet ontzegd worden, zoals ook uit de drie Bachwerken blijkt. Voor de uitvoering van de Fantasia und Fuge c-moll BWV 537 liet hij zich inspireren door de orkestratie die Edward Elgar van het werk maakte, zo schrijft hij in het cd-boekje. Van de Aria ‘Seht! Seht! Seht, was die Liebe tut’ uit Cantate BWV 85 maakte IJmker zelf een transcriptie; de wereldberoemde Air uit BWV 1068 wordt gespeeld in de bewerking van Karg-Elert.

Het programma bevat verder Mendelssohns Zesde Sonate en de Introduktion und Passacaglia d-moll van Reger. Interessant is het weinig gehoorde Poème héroïque van Marcel Dupré in de orgelsoloversie die de componist maakte van het oorspronkelijk voor orgel, koper en slagwerk geschreven stuk.

 


Orgelconcert – Ronald IJmker – Bovenkerk Kampen

Fantasie over het Lutherlied (Zwart); Orgelkoraal Psalm 91 (Zwart); Fantasia und Fuge c-moll BWV 537 (Bach); Aria ‘Seht! Seht! Seht, was die Liebe tut’ uit Cantate BWV 85 (Bach/IJmker); Sonate Op. 65/6 ‘Vater unser im Himmelreich’ (Mendelssohn); Introduktion und Passacaglia d-moll (Reger); Adagio aus der Orchester-Suite D-dur BWV 1068 (Bach/Karg-Elert); Poème Héroïque Op. 33 (Dupré); Koraalbewerking Psalm 77:7 (Asma); Shalom (Hagen); Psalm 122 (IJmker)

Label: JQZ Muziekproducties Kampen
Nummer: JQZ 98062
Speelduur: 78′
Booklet: 12 pagina’s (NE)
Prijs: € 15,00

Verkrijgbaar via ronaldijmker.nl