Orgeldag Noord-Nederland op zaterdag 13 mei 2023

Het Van Oeckelen-orgel in de Stefanuskerk te Beilen | © foto Dirk Bakker

Op de tweede zaterdag in mei vindt traditiegetrouw de Orgeldag Noord-Nederland plaats. Die valt dit jaar op 13 mei. In 104 kerken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kunnen die dag de – veelal historische – orgels worden bespeeld.

Text Example

advertentieSinds 1977 is de Orgeldag Noord-Nederland voor orgelliefhebbers bij uitstek de gelegenheid om voor het eerst of opnieuw kennis te maken met de vele, vaak historische orgels in de drie noordelijke provincies. De organisatie van de dag is al vanaf het begin in handen van Stichting Hinszorgel Leens.

Dit jaar zijn ook de beroemde orgels in de Martinikerk en de Der Aa-kerk in Groningen weer te bespelen. Daarnaast kent de lijst ook een aantal nieuwkomers, zoals het recent gerestaureerde Van Oeckelen-orgel in de Stefanuskerk in Beilen en het Walcker-orgel in de Oude Kerk te Meppel dat vorig jaar door de firma De Wit is gereviseerd en waarbij de speeltafel naar de begane grond is verplaatst.

Aanmelden

Voor wie zelf wil spelen is aanmelden noodzakelijk. Op de website van Stichting Hinszorgel Leens te zien welke orgels in 2023 deelnemen aan de orgeldag. De kerken en de orgels zijn in de regel open tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Wie zijn of haar keuze heeft kunnen maken kan dat op maandag 17 april en dinsdag 18 april tussen 19.00 uur en 21.30 uur kenbaar maken via telefoonnummer (06) 51 84 96 30. De kosten bedragen € 22,50 per persoon, ongeacht het aantal te bespelen orgels. De speeltijd is een half uur per orgel.

Na 18 april is aanmelding per mail via hinszleens@gmail.com nog mogelijk tot uiterlijk 1 mei. De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

Slotconcert in Leens

Traditiegetrouw wordt de orgeldag om 17.00 uur afgesloten met een concert in de Petruskerk in Leens. Dat wordt dit jaar verzorgd door Jochem Schuurman, organist van de Martinikerk te Franeker. Deelnemers aan de orgeldag hebben op vertoon van het deelnamebewijs gratis toegang tot dit concert.

Meer informatie

🔗 Hinsz-orgel Leens