Orgelfirma S. de Wit & Zn. stopt na meer dan tachtig jaar

De firma S. de Wit & Zn. in Nieuw Vennep stopt dit jaar al haar activiteiten. Per 1 februari is de muziekwinkel voor digitale orgels en piano’s al gesloten. De pijporgelbouwtak van het bedrijf zal op 30 juni dit jaar de poorten sluiten.

Text Example

advertentieHet bedrijf wordt beëindigd omdat de gebroeders Joost, Jan en Kees de Wit, drie van de vijf medewerkers, inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Ondanks voldoende werkvoorraad werd voor de derde generatie De Wit, Joosts zoon Udo, geen mogelijkheid gezien het bedrijf in afgeslankte vorm voort te zetten. Daarom is besloten medio 2023 een punt te zetten achter de orgelmakerij.

Zelfstandig orgelmaker

Het bedrijf werd opgericht in 1940 toen Sipke de Wit (1919-1997) zich in Badhoevedorp vestigde als zelfstandig orgelmaker. Daarvoor was hij werkzaam bij de orgelmakers Spanjaard en Verweijs. Na de Tweede Wereldoorlog werd het orgelmakerij in samenwerking met zijn broer Jacob verder uitgebreid. Naast restauratie en onderhoud werden ook nieuwe orgels gebouwd.

Nadat het bedrijf kortstondig in Nijkerkerveen was gevestigd, streek het in de jaren zestig neer in Nieuw-Vennep. Daar werd later ook een winkel voor elektronische orgels en piano’s geopend. Later nam zoon Joost de leiding van het bedrijf over en ook de broers Jan en Kees kwamen in het bedrijf werken. Udo, de oudste zoon van Joost is de derde generatie binnen de firma. Op het hoogtepunt telde het bedrijf vijftien medewerkers. 

(Elektro-)pneumatiek

De firma De Wit bouwde naast huisorgels ook kerkorgels. De pneumatische en elektro-pneumatische tractuur zijn zij altijd blijven gebruiken en vormde zo een van hun specialismen. Zo werkten zij aan bijzonder projecten als het theaterorgel van filmmuseum Eye in Amsterdam en het Chamadron in Havelte. Meer recent werd gewerkt aan het Walcker-orgel in Meppel en de Julianakerk te Veenendaal.

Sluiting

Na de sluiting op 1 februari van de muziekwinkel aan de Madeliefstraat in Nieuw Vennep zal de orgelmakerstak de komende maanden nog werken aan onder meer de restauratie van het Van Dam-orgel in de Nieuwe Kerk in Den Helder en de plaatsing van een nieuwe speeltafel voor het Pels-orgel in Nieuw-Dijk (bij Didam) dat in 2021 is overgeplaatst uit de Sint-Willebrordkapel in Heilloo.

Udo de Wit zal in dienst treden bij Adema’s Kerkorgelbouw te Hillegom, waaraan ook de klantenportefeuille wordt overgedragen.