Orgelfeest in TivoliVredenburg

Artistimpression Van Vulpen-orgel TivoliVredenburg | © beeld Architectuurstudio HH

De plaatsing van het barokorgel in de Grote Zaal van TivoliVredenburg is van start gegaan. Op vrijdag 25 augustus zal het orgel zich voor het eerst officieel aan het publiek laten horen. 

Text Example

advertentieHet idee voor de bouw van een barokorgel in Utrecht was er al decennialang, maar kwam pas echt van de grond toen Stichting Orgel Comité Muziekcentrum Utrecht het plan in 2012 nieuw leven inblies. De komst van het orgel heeft veel betekenis voor de concertpraktijk van de oude muziek wereldwijd.

Adviseur Peter van Dijk: ‘De mobiele kistorgels die we doorgaans tijdens oudemuziekconcerten tussen de andere instrumenten op het podium zien staan hebben alleen maar kleine pijpjes, weinig registers en in tegenstelling tot een groot continuo-orgel als dit geen prestantregister, dat voor een mooie balans tussen grondtoon en boventonen zorgt. Bovendien produceert het veel minder klankkleuren dan een groot orgel, dat dus veel meer draagkracht heeft.’

De officiële presentatie van het orgel vindt plaats op de eerste dag van het Festival Oude Muziek 2017. Daarna krijgt het orgel een vooraanstaande rol in het festival. Ook in het komende concertseizoen van TivoliVredenburg zal het nieuwe orgel veel te horen zijn.

Meer informatie
www.tivolivredenburg.nl
www.oudemuziek.nl

Lees meer
Open Dag Van Vulpen Utrecht
Ontwerp nieuwe orgel TivoliVredenburg gepresenteerd