Orgelkunst 04-2011

Text Example

advertentieHet Vlaams tijdschrift Orgelkunst besluit haar 34e jaargang met hommages aan de Franse orgelmaker Aristide Cavaillé-Coll en de Franse orgelcomponist Jehan Alain. Het ‘Belgische’ luik Cavaillé-Coll wordt besloten met de voorstelling van het Cavaillé-Coll-project voor een nieuw orgel in de kathedraal te Antwerpen en het intact gebleven orgel van de Heilig-Hartkerk te Hasselt.

Gilbert Huybens brengt de Parijse herdenkingsplehtigheid van 1949 opnieuw in beeld met o.m. Marcel Dupré, Gaston Litaize en Dom Kreps en heeft een bibliografie opgesteld over de Belgische Cavaillé-Coll-orgels.

Jehan Alain krijgt een waardig eresaluut in de bijdrage van Nicolas De Troyer. De vele nieuwe cd-opnames en een nieuwe partituuruitgave tonen aan dat zijn muziek actueel en inspirerend blijft.

Bij het decembernummer is een nieuwe Orgelkunst-cd als bonus ingesloten. Op het Cavaillé-Coll-orgel uit 1878 te Hasselt brengen Denis Roosen en Stijn Hanssens werken van Belgische componisten als Joseph Callaerts, Alphonse Mailly, Auguste Wiegand en Clément Loret. Deze nieuwe cd is reeds de zevende uitgave van het eigen Orgelkunst-label.

© 2011 www.orgelnieuws.nl