Orgelkunst – inhoud maartnummer 2013

Text Example

advertentie



Jan Van Mol: Het koordoksaal

In de westerse kerk had de koorafscheiding een meervoudige functie. Voor het Concilie van Trente (1545-1563) moest het altaar met tabernakel in de hele kerk zichtbaar zijn. Daardoor verdwenen heel wat doksalen.Ook in de 19de eeuw werden nog veel doksalen afgebroken.In België bleven nog enkele laatgotische doksalen bewaard in Aarschot, Leuven, Tessenderlo, Lier en Walcourt. Allen stammen zij uit de eerste helft van de 16de eeuw. De doksalen van Aarschot en Tessenderlo zijn actueel omdat de orgels werden gerestaureerd.

Ook na de Contrareformatie werden nog doksalen gebouwd. De witte kalksteen van de gotische doksalen maakte plaats voor witte en zwarte marmer. Bewaarde voorbeelden in Renaissance – stijl zijn de kathedraal van Doornik en de kerk van Soignies.

Barokke doksalen werden o.a. gebouwd in Mechelen, Antwerpen en Brugge. In Brugge zijn er nog drie intacte ensembles doksaal met orgel: Sint Anna, Onze Lieve Vrouw, Sint Jacob. In Antwerpen, waar alle stadskerken een doksaal hadden, behield alleen de Sint-Jacobskerk een intact ensemble met doksaal en orgel.

Victor Timmer & Ton van Eck: Naar aanleiding van een autografische opdracht – over de contacten tussen Léon de Limminghe, Aristide Cavaillé-Coll en Charles Philbert

Een krachtig pleidooi voor het werk van Aristide Cavaillé-Coll werd gevormd door het in 1876 gepubliceerde boek over het nieuwe orgel in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt, geschreven door Charles Philbert. Eén van de eerste exemplaren van het boek werd door de auteur direct na verschijnen verzonden aan graaf Léon de Limminghe, bovendien voorzien van een persoonlijke opdracht (zie Orgelkunst 34/3, p. 131). Dit was aanleiding nader in te gaan op de contacten tussen de graaf en Cavaillé-Coll, welke verder reiken dan alleen de bouw van de twee orgels in Gesves, en met Charles Philbert.

*Gilbert Huybens: Jean-Pierre Felix 70 jaar

Overlopen we de Belgische orgelliteratuur van de afgelopen veertig jaar, dan is Jean-Pierre Felix daarin een begrip. Zijn naam staat garant voor: gedreven werkijver, grondig archiefonderzoek, degelijk onderbouwde studies en een vlotte pen. Zijn indrukwekkend œuvre, tientallen boeken en honderden artikels, maar ook zijn niet aflatend enthousiasme, wekken evenveel bewondering als verwondering.

Joost Vermeiren: Orgelkunst feest in de Gentse Sint-Baafskathedraal

Verslag van het concert dat Orgelkunst organiseerde in de Sint-Baafskathedraal n.a.v. 35 jaar Orgelkunst en de presentatie van de 2cd-box met het integraal orgelwerk van Gabriël Verschraegen (1919-1981) .

Orgelbesprekingen

* Het Bremserorgel (1646) van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Aarschot

* Het Forster en Andrews-orgel uit 1865 in de Sint-Salvatorkerk te Harelbeke

* Het orgel van de Sint-Lambertuskerk te Beverlo

Nieuwe partituur- en cd-uitgaven

Inhoudsoverzicht internationale orgeltijdschriften

© 2013 www.orgelnieuws.nl