Orgelmaker M.E. Kaat (87) overleden

Orgelmaker Marinus Elize Kaat is vrijdag 12 december overleden. Hij stond samen met zakenpartner Vinus Tijhuis aan de wieg van Orgelmakerij Kaat & Tijhuis te Kampen.

Text Example

advertentie 

Marius Kaat (geboren 19 oktober 1927) was als orgelmaker aanvankelijk werkzaam bij de Gebr. Van Vulpen en Pels & Van Leeuwen. Bij orgelmaker André Fonteyn werd hij collega van Vinus Tijhuis met wie het bedrijf na het faillissement van Fonteyn in 1978 in Kampen onder beider naam voortzette.

 

Binnen de nieuwe firma Kaat & Tijhuis was Kaat verantwoordelijk voor de mensurering en de intonatie. Ontwerp en bedrijfsleiding lag in handen van Tijhuis. Meer dan in de periode-Fonteyn legden zij de nadruk op ambachtelijke orgelbouw. Zo ontstonden nieuwe instrumenten in de Bethelkerk te Assen (1981, 22/IIP, Frans-klassieke stijl), de Doopsgezinde Singelkerk ‘Het Lam’ te Amsterdam (1983/85, 29/IIP, Frans-romantisch in Strümphler-kas), De Kandelaar te Holten (20/IIP) en de Kandelaarkerk te Veendam (1992, 24/IIP, geïnspireerd op het werk van de gebroeders Silbermann).
In 1993 ging Kaat Sr. met pensioen, zijn plaats als firmant werd ingenomen door zijn zoon Menno, die na de pensionering van Tijhuis in 2000 directeur/eigenaar werd van de orgelmakerij werd.

 

M.E. Kaat overleed vrijdag in het ziekenhuis in Duitsland (waar hij de laatste jaren woonde) aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij werd 87 jaar.

 

 

© 2014 foto Facebook.com