Orgelmarathon voortaan onder de vlag van Stichting Vox Humana

De Orgelmarathon op YouTube vindt voortaan plaats onder de vlag van Stichting Vox Humana. Dat heeft het bestuur in de afgelopen week bekend gemaakt.

Text Example

advertentieDe stichting ‘wil graag zorgen voor continuïteit van orgelevenementen, ook in de overgangsperiode naar minder beperkingen en daarna. Onze prioriteit ligt bij evenementen met publiek, maar ondersteuning door audiovisuele middelen is inmiddels niet meer weg te denken.’ 

Behoefte

Vox Humana verwacht dat de Orgelmarathon ook in de komende maanden in een behoefte voorziet. ‘Niet in het minst omdat organisten hierdoor een podium hebben waarop zij kunnen optreden.’ Ook ziet de stichting ondersteuning met audiovisuele middelen ‘inmiddels als niet meer weg te denken’.

Zolang er door coronabeperkingen geen evenement met publiek mogelijk zijn wil Vox Humana in principe maandelijks via livestreaming orgelmuziek aanbieden. De eerste vindt plaats op woensdag 27 januari vanaf 19.30 uur vanuit de Westerkerk te Amsterdam.

Initiatief

Het initiatief voor de Orgelmarathon werd aan het begin van de coronapandemie, in maart 2020, genomen door Samuël Strijbis. Aanleiding was het afgelasten van orgelconcerten als gevolg van de maatregelen rondom de uitbraak van het virus. 

Vijf heel verschillende organisten sloegen de handen ineen en verzorgden op 18 maart een avondvullend programma van uit de Lutherse Kerk te Den Haag. Dat werd live gestreamd op YouTube. De formule werd met succes nog vele malen herhaald op diverse locaties in Nederland.

Initiatiefnemer Strijbis, die ook verantwoordelijk is voor de audio en video van de stream, is inmiddels toegetreden tot het bestuur van Stichting Vox Humana.