Orgelmuseum brengt reportage over orgelbouwer Hendrik Niehoff

Schaalmodel Niehoff-orgel Sint-Janskerk Gouda | Nationaal Orgelmuseum Elburg

In coronatijd was het Nationaal Orgelmuseum al gestart met een serie YouTube-concerten waarin de collectie online onder de aandacht wordt gebracht. Onlangs heeft het Elburgse museum samen met MuseumTV ook een reportage gemaakt over orgelbouwer Niehoff.

Text Example

advertentieAan het werk van Hendrik Niehoff (ca. 1495-1560) heeft museum vanaf juni vorig jaar een speciale expositie gewijd. De tentoonstelling gaat onder meer in op zijn invloed op de ontwikkeling van de orgelbouw in Nederland. 

Van zijn karakteristieke orgelkassen, gemaakt in samenwerking met schrijnwerker Adriaen Schalcken, zijn er nog enkele bewaard gebleven, zoals in Schiedam, Enkhuizen en Abcoude. De expositie toont enkele schaalmodellen van Niehoffs kassen.

De reportage die eind 2021 werd opgenomen, wordt gepresenteerd door Henk Verhoef, bestuurslid van het Orgelmuseum. Aan de hand van de museumcollectie laat hij zien wat Niehoff voor de orgelbouw heeft betekend. Ook speelt Verhoef tijdens de opnames een aantal variaties van Sweelinck op instrumenten in het museum.