Orgelnieuws uit België

Text Example

advertentieOrgelbouwer Pels en d’Hondt uit het Belgische Herselt wil door middel van het maken van films over orgels en het projecteren van beelden tijdens concerten bijdragen tot de popularisering van het orgel bij een breder en vooral jonger publiek.

Videoprojectie van de concerterende organist

Hoewel dit idee zeker niet nieuw is, kan het volgens Pels en d’Hondt op een betere manier dan doorgaans in de orgelwereld gebruikelijk is. Met behulp van drie camera’s, een dvd-speler, een video-mengpaneel en een groot scherm met professionele videoprojector zal getracht worden om het publiek op visueel stijlvolle wijze een kijkje bij de speeltafel te gunnen. De eerste concertprojectie voor publiek vindt op vrijdag 9 september om 20.15 uur in de Sint-Pieterskerk in Langdorp, bij Aarschot (B) plaats. Peter Pieters speelt op het barokke Robustelly-orgel. Dit concert is een organisatie van “De Kroon op het Werk” en de kerkfabriek Sint-Pieter. Kaarten 6 euro, Telefoon: 00 32 16-56 88 88

Open Monumentendag op 11 september 2005

Op verzoek van de gemeente Essen presenteert Pels en d’Hondt zondag 11 september om 14 uur het 17de-eeuwse een-manualige orgel van een onbekende meester in Essen-Horendonk (B). Dit onder andere aan de hand van een korte videofilm die de orgelbouwer maakte over orgelbouw. Om 15 uur geeft Peter Ledaine (Oostende) een concert. Daarna wordt er uit de “wijnpijp” getapt. De toegang is gratis.

Meer informatie over de monumentendag in Essen op:

http://www.essen.be/activiteit_detail/1736/default.aspx?id=541

Meer informatie over het orgel van Horendonk:

http://www.pels.be/Restauraties/Horendonk/horendonk.html

Orgelspeelfilm “SuperOktav”

De kleine speelfilm die Pels en d’hondt maakte over een orgelbouwer, “SuperOktav”, wordt tijdens de Internationale Orgelweek op zaterdag 22 oktober in Brussel vertoond. De film duurt 40 minuten, en ging in 2004 première tijdens het congres van de International Society of Orgelbuilders te Rolduc. Ondertussen werd ze al in een twintigtal landen gedraaid. De film werd oorspronkelijk gemaakt voor een publiek van orgelmakers, maar blijkt ook aan te slaan bij een breder publiek.

Meer informatie (inclusief trailer)

www.superoktav.com

Meer informatie over de Internationale Orgelweek

http://home.tiscali.be/semorgelweek/

© 2005 orgelnieuws.nl