Orgelprom 2015 Rotterdam Orgelstad in Laurenskerk

‘Bewegen, bewogen…’ is dit jaar het thema van de Orgelprom die Rotterdam Orgelstad op zaterdag 7 maart in de Laurenskerk in de Maasstad organiseert. Naast het promenadeconcert door diverse Rotterdamse organisten zijn er tal van activiteiten in het voor- en naprogramma, zoals een orgelmarkt en een lezing.

Text Example

advertentie 

De Orgelprom gaat om 13.00 uur van start. Tot 17.00 uur is er een informatiemarkt met kraampjes met verkoop van cd’s, lp’s en bladmuziek, en zijn er stands van de orgelbouwers Adema en Witteveen. Daartussen kunnen de bezoekers elkaar ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

 

Lezing en ontdekhoek

Van 14.00 tot 14.45 uur geeft Paul Houdijk een lezing over ‘De klank van Maarschalkerweerdorgels’. Voor de kinderen is er een Orgelontdekhoek, en wie de toren van de Laurens wil beklimmen kan zich tussen 14.00 en 15.00 uur bij de hoofdingang melden.

 

Promenadeconcert

Het Promenadeconcert begint om 15.00 uur. Tijdens het concert wandelt het publiek  langs de drie orgels in de Laurenskerk. Het concert wordt gegeven door de Rotterdamse organisten Hayo Boerema, Wouter Blacquière, Anton Doornhein, Eric Koevoets, Wouter van de Wilt, Frank van Wingerden en Gerard van der Zijden.

 

Op het programma staat onder meer een Intrada voor drie orgels, geschreven door Hayo Boerema en het muzikale verhaal ‘De kat die nooit bewoog’ voor orgel en verteller. CODARTS-orgelstudent Arjan Veen zal samen met de CODARTS Koperensemble de Marche Triomphale pour le centénaire de Napoleon van Louis Vierne uitvoeren.

 

Orgels bespelen

Voorafgaand aan de activiteiten in de Laurenskerk kunnen amateurorganisten tussen 10.00 en 12.00 uur een half uur de orgels bespelen in de Bergsingelkerk, de Hoflaankerk, de Open Hofkerk Pendrecht, de Oude Kerk Charlois en de Pelgrimvaderskerk Delfshaven.

 

De kosten bedragen € 5 per half uur, ter plaatse te voldoen. Opgave met naam, kerk en gewenste tijd (en een of twee alternatieven) kan via webmaster.rotterdamorgelstad@gmail.com. De definitieve speeltijden zijn te zijner tijd te raadplegen in een speelschema.

 

Meer informatie

www.rotterdamorgelstad.nl

 

© 2015 fotografie Gérard van Betlehem