Orgelserie Willibrordusorgel KoepelKathedraal Haarlem viert dubbel jubileum

Het Adema-orgel in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem | © beeld Stichting WIllibrordusorgel Haarlem

De concertserie in de Haarlemse Kathedrale Basiliek Sint Bavo (KoepelKathedraal) staat in 2023 in het teken van twee jubilea: de honderdste verjaardag van het Willibrordusorgel en de vijftigste serie orgelconcerten in de kathedraal aan de Leidsevaart.

In 1923 werd de eerste fase van het grote Adema-orgel geplaatst in de Sint-Willibrorduskerk buiten de veste in Amsterdam. Na sluiting van dit enorme gebouw in 1966 werd het instru­ment op het nippertje gered dankzij de inspanningen van de Stichting Willibrordusorgel. Er werd een goede nieuwe bestemming gevonden in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem waar het op 21 maart 1971 in gebruik werd genomen. 

Dubbel jubileum

Drie jaar later, op 27 april 1974, startte Bernard Bartelink de jaarlijkse serie Zaterdagmiddagconcerten die al gauw een begrip werden binnen de Nederlandse orgelwereld en ook internationaal de aandacht trokken. Sinds in paar jaar zijn de concerten verplaatst naar de maandagavond. Dit jaar wordt de serie voor de vijftigste keer georganiseerd. Daarmee wordt dan ook een dubbel jubileum gevierd.

Openingsconcert

Het openingsconcert wordt op maandag 1 mei gegeven door titularis Ton van Eck, het vocaal kwartet ‘Sorelle’ en violiste Anne van Eck. Op het programma staat naast werk van Poulenc, Dupré, Hahn en Langlais een bijzondere uitvoering van de Dritte Sinfonische Kanzone Op. 85 nr. 3 voor vier vrouwenstemmen, viool en orgel van Sigfrid Karg-Elert.

De serie vervolgt wekelijks met Nederlandse organisten, waaronder de winnaar van het César Franck Concours 2022, Rik Melissant. Van 10 juli tot en met 21 augustus is er de Internationale Orgelzomer met organisten uit onder andere België, Italië, Polen en Spanje, maar ook met Nederlandse organisten.

Festival

Het jubileumjaar wordt afgesloten met het Festival 100 jaar Willibrordusorgel dat van 28 augustus tot en met 28 september plaatsvindt. Daarin zijn optredens van Ton van Eck met koperblazer en het Amsterdam Saxophone Quartet, Hector Olivera en de jazzmusici Bert van den Brink op orgel en Ruben Drenth op trompet. 

Het slotconcert van het festival wordt donderdag 28 september gegeven door Olivier Latry.

Toegang

De concerten vinden (met uitzondering van 28 september) plaats op maandagavond om 20.15 uur.  De toegang is op basis van een vrijwillige gift. Voor de concerten van het Festival ‘100 jaar Willibrordusorgel’ worden wel kaarten verkocht via koepelkathedraal.nl. Kaarten aan de kassa (alleen pin) kosten € 2,50 extra. Na afloop is er gelegenheid voor het drinken van (gratis) koffie, thee, chocolademelk in de koffiehoek van de kathedraal.

Een compleet seizoensoverzicht is te vinden op willibrordusorgel.nl.