Van Peteghem-orgel Grote Kerk Vlaardingen weer in gebruik na groot onderhoud

detail Van Peteghem-orgel Grote Kerk Vlaardingen

Het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk te Vlaardingen heeft in de afgelopen periode groot onderhoud ondergaan. Op zaterdag 22 oktober wordt de afronding van de werkzaamheden gemarkeerd met een wandelconcert door Aad Zoutendijk.

Text Example

advertentieHet groot onderhoud werd uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw te Ittersum. Daarbij werd de windlade van het Positif opnieuw beleerd en van nieuwe pulpeten voorzien. De klavieren werden gereviseerd omdat als gevolg van slijtage overmatige speling was ontstaan. Ook de speelaard van het Positif werd verbeterd.

Pijpwerk
Het historische pijpwerk werd waar nodig hersteld en van steunnaden voorzien. De koppen van alle tongwerken werden  gereinigd en behandeld tegen loodcorrosie. De intonatie van met name de mixturen en tongwerken werd gecontroleerd en op punten verbeterd.

Concert
Ter gelegenheid van de afronding van het werk geeft Aad Zoutendijk op zaterdag 22 oktober om 15.00 uur een wandelconcert in de Grote Kerk. Op het programma staat werk van Bach, Buxtehude, Chaumont, Couperin, Benoist en Guilmant.

Johan Zoutendijk, directeur van Verschueren Orgelbouw, zal een korte uitleg geven over de geschiedenis, de uitgevoerde werkzaamheden en de bijzondere specificaties van het orgel. Ook geeft hij een toelichting bij de gebruikte registraties in de achtdelige Suite van Lambert Chaumont die op het programma van die middag staat.

Na afloop van het concert is er een hapje en een drankje.

 

Meer over de historie van het orgel

 

Beeld: detail Van Peteghem-orgel Vlaardingen | © 2016 foto archief ORGELNIEUWS