Pieter Pilon – Het Lohman-orgel te Farmsum

cd Pieter Pilon Lohman orgel Farmsum

Een jaar na de voltooiing van de restauratie van het Lohman-orgel in kerk van Farmsum is de eerste cd van het herstelde instrument uitgebracht. Vaste bespeler Pieter Pilon stelde daarvoor een programma samen met werk van Bach tot Duruflé.

Text Example

advertentieHet Lohman-orgel uit 1829 (met vrij pedaal van Van Oeckelen uit 1870) was tussen 2012 en 2016 ‘uit de vaart’. Dat was niet alleen vanwege de restauratie van het instrument door Mense Ruiter Orgelmakers, ook de uitlopende kerkrestauratie legde het instrument voor langere tijd het zwijgen op.

Het klassiek en robuust klinkende orgel, geholpen door een fraaie akoestiek, kan veel muziek aan. Dat laat Pieter Pilon horen in muziek de begint bij Bach en De Grigny en via Mozart belandt in de negentiende eeuw, met werk van Mendelssohn, Schumann en Brahms. De cd wordt besloten met Alain en Duruflé’s Veni Creator-koraalvariaties.

Lees ook: Lohman-orgel in de kerk van Farmsum in ere hersteld

Interessant  en zelden op cd te horen is de Sonate voor orgel (1942) die Pilon hier van zijn leermeester Albert de Klerk speelt. De Klerk was zelf erg gecharmeerd van het Farmsumer orgel. In september 1980 schreef hij erover in het gastenboek: ‘Wat is toch het geheim, dat ik in Farmsum direct bij het eerste accoord zo geweldig geïnspireerd ben? […] waarmee ik wil laten uitkomen, dat ik het Lohmanorgel van Farmsum tot de juwelen reken, die ik ooit bespeeld heb’.

 


Het Lohman-orgel te Farmsum – Pieter Pilon

Fantasie in f KV 608 (Mozart); Herr Jesu Christ dich zu uns wend BWV 632 (Bach); Fantasia sopra Herr Jesu Christ dich zu uns wend (Krebs); Variations sérieuses Op. 54 (Mendelssohn); Studien für den Pedalflügel opus 56:4,5,6 (Schumann); Präludium und Fuge g-moll (Brahms); Schmücke dich o liebe Seele (Brahms); Herzlich tut mich erfreuen (Brahms); Sonate voor orgel (1942) (De Klerk); Postlude pour l’office de complies (Alain); Veni Creator: En taille à 5 (De Grigny); Veni Creator: Choral varié (Duruflé).

Uitgave: Stichting Groningen Orgelland
Nummer: C96/2017
Speelduur: 78’41
Booklet: 16 pagina’s (NE)
Prijs: € 10,00

De cd is te bestellen via www.groningenorgelland.nl of verkrijgbaar in de Farmsumer kerk.