Pieterskerk Leiden zoekt nieuwe junior organist-in-residence

Victor Baena de la Torre, junior organist-in-residence van de Pieterskerk in Leiden | © foto Pieterskerk Leiden

De Pieterskerk in Leiden is op zoek naar jong orgeltalent voor de positie van junior organist-in-residence. De nieuwe junior organist zal voor twee jaar de functie overnemen van Victor Baena de la Torre, die in 2023 als eerste deze rol vervulde.

Text Example

advertentieNa de pensionering van Leo van Doeselaar in 2021 als titularis van de Pieterskerk, benoemde de Stichting Pieterskerk Leiden in 2022 Léon Berben tot senior organist-in-residence. In datzelfde jaar startte de zoektocht naar een junior organist. De selectieprocedure bestond uit masterclasses onder de artistieke leiding van Berben.

Twee jaar

Baena de la Torre werd de eerste junior organist-in-residence voor een periode van twee jaar. Hij is regelmatig te horen op zowel het zeventiende-eeuwse Van Hagerbeer-orgel als het negentiende-eeuwse Engelse Hill-orgel van de Pieterskerk. Hij heeft onder andere gratis lunchconcerten georganiseerd en werkt aan ideeën om pianoleerlingen kennis te laten maken met de orgels.

Auditiemasterclasses

Omdat zijn aanstelling in de zomer van 2025 afloopt, is de Pieterskerk alvast op zoek naar een opvolger. De audities verlopen opnieuw via masterclasses, gepland voor november 2024 en maart 2025. De nadruk zal liggen op het Van Hagerbeer-orgel. Daarnaast moeten de kandidaten een visiestuk schrijven over hun invulling van de residency op beide orgels.

De selectiecommissie bestaat uit Léon Berben, Jan Verschuren (titulair organist van de Universiteit Leiden en de Harteburgkerk) en Nicole Theeuwes (hoofd cultuur & exploitatie van de Pieterskerk Leiden). Theeuwes vervangt in deze editie de vertrekkende directeur-bestuurder Frieke Hurkmans.

Aanmelden

Er is plaats voor maximaal drie kandidaten onder de 35 jaar die in het bezit zijn van een bachelordiploma orgel. De junior organist-in-residence wordt aangesteld voor een periode van maximaal twee jaar. Aanmelden kan vanaf maandag 5 augustus 2024. De deadline is maandag 9 september 2024.

Meer informatie is te vinden op pieterskerk.com