Victor Baena de la Torre eerste junior organist-in-residence Pieterskerk Leiden

Victor Baena op het Van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk Leiden | © foto Victor Baena de la Torre

Victor Baena de la Torre mag zich de eerste junior organist-in-residence van de Pieterskerk in Leiden noemen. Dat werd vandaag door de Stichting Pieterskerk Leiden bekendgemaakt. De benoeming is voor twee jaar.

Text Example

advertentie



Na de pensionering van Leo van Doeselaar in 2021 als titularis van de Pieterskerk werd Léon Berben in 2022 door de Stichting Pieterskerk Leiden benoemd tot senior organist-in-residence. In datzelfde jaar startte de zoektocht naar een junior. Daarvoor werden in november 2022 en maart 2023 masterclasses georganiseerd onder artistieke leiding van Berben.

Drie kandidaten meldden zich daarvoor aan. Een begeleidings- en selectiecommissie bestaande uit Léon Berben, organist Jan Verschuren en Pieterskerkdirecteur Frieke Hurkmans liet de keuze vallen op Baena.

Victora Baena

Victor Baena de la Torre (1995) is geboren in Spanje. Op twaalfjarige leeftijd leerde hij gitaar en piano spelen. Daarna volgende een studie orgel en klavecimbel. Aan het Conservatorium van Amsterdam studeerde hij orgel bij Pieter van Dijk en Matthias Havinga. In 2020 behaalde hij zijn Master. In Hamburg deed hij een postmaster ‘konzertexamen’ aan de Hochschule für Musik und Theater.

Baena won in 2019 het Internationale Schnitger Orgelconcours in Alkmaar. Het jaar daarop werd hij tweede op het Nationale Orgelconcours in Burgos in Spanje. Momenteel is hij vaste organist in een aantal kerken in Amsterdam en geeft les hij als orgeldocent.

Jeugd

Als junior organist-in-residence zal hij op de beide orgels van de Pieterskerk te horen zijn op onder meer het Leidse Hofjes Festival, de Leidse Orgeldag en Open Monumentendag. Ook is hij van plan om jeugd in aanraking te brengen met het orgel.

Opvolger

Voor de selectie van Baena’s opvolger zullen in maart en november 2024 opnieuw masterclasses worden georganiseerd.