Poppeia Berden benoemd tot organist van de OLV-basiliek in Maastricht

Poppeia Berden is per 1 december 2023 benoemd tot organist van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht. Dat werd afgelopen zondag officieel bekend gemaakt tijdens de eucharistieviering. Zij volgt hiermee Sjef Streukens die deze maand met pensioen gaat.

Text Example

advertentieDe 27-jarige Berden wordt daarmee bespeler van het Severijn-orgel (1652), het Müseler-kabinetorgel (1765) en het Flentrop-koororgel (1996) in de Basiliek. Ze zal onder andere verantwoordelijk zijn voor het begeleiden van het Basilicakoor tijdens de Eucharistieviering. Daarnaast zal zij ook andere volkszangmissen gaan spelen. Ze wordt collega van Hans Leenders die als cantor-organist verbonden is aan de Basiliek.

Poppeia Berden

Poppeia Berden studeert momenteel master kerkorgel aan het Conservatorium Maastricht. Daar studeerde zij in 2020 ook met lof af voor haar bachelor kerkorgel. Ze kreeg hier les van Marcel Verheggen en Hans Leenders.

Als bijvak studeerde zij zang. Daarnaast volgde ze vele masterclasses in Europa, onder meer bij Leo van Doeselaar, Christophe Mantoux, Theo Jellema, Michel Bourcier en Olivier Penin.

Actief

Naast dat zij actief is als docent orgel, geeft zij concerten in binnen- en buitenland, waarin begeleiden voor haar een grote rol speelt. Berden werkte mee aan vele kindervoorstellingen en opera’s. Samen met Marijk Greweldinger schreef zij voorstelling Op reis met Johan Sebastiaan Bach.

In 2018 behaalde Poppeia Berden samen met haar duopartner de derde prijs tijdens de Internationaler Orgel-Gesangswettbewerb te Neuss (D).