Presentatie Edskes-orgel Julianakerk Dordrecht

Zaterdag 22 april wordt het nieuwe Edskes-orgel van de Gereformeerde Gemeente te Dordrecht gepresenteerd. Het officiële gedeelte begint om 13.30 uur. Benhardt H. Edskes zal een uitgebreide toelichting geven op de bouw van dit nieuwe instrument. Het orgel zal worden bespeeld door Edskes en Dick van Luttikhuizen bij begeleiding van samenzang en enkele orgelsoli. Van 15.00 tot 17.00 uur is er gelegenheid het orgel te bezichtigen.

Het orgel van de Julianakerk van de Gereformeerde Gemeente van Dordrecht werd oorspronkelijk gebouwd in 1967 door Van den Berg en Wendt voor het toenmalige kerkgebouw aan het Kasperspad. Het orgel had toen 19 stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Zwelwerk en Pedaal. De klaviatuur bevond zich aan de achterzijde van het orgel.

Text Example

advertentieIn 1977 betrok de Gereformeerde Gemeente de voormalige gereformeerde Julianakerk aan de Mauritsweg. Het Van den Berg en Wendt-orgel werd overgeplaatst en uitgebreid naar 26 stemmen, verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk en twee pedaaltorens. De klaviatuur bleef echter aan de achterzijde van de Hoofdwerkkas. Op 7 april 1978 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen.

Toen in 2004 het kerkgebouw een grote renovatie onderging, is ook besloten het orgel drastisch onderhanden te nemen. Orgelbouwer Bernhardt H. Edskes tekende voor deze opdracht. Het orgel werd volledig herbouwd met een nieuw Hoofdwerk en Rugwerk. De pedaaltorens werden door Edskes gerenoveerd.

Het instrument werd uitgebreid tot 32 registers. Zo’n 50 procent van het pijpwerk is Van den Berg en Wendt en werd geherintoneerd. Alle tongwerken werden nieuw gemaakt. In de huidige situatie is de klaviatuur aangebracht in de hoofdkas tussen Hoofdwerk en Rugwerk. De registertrekkers van het Rugwerk bevinden zich in de Rugwerkkas. In het orgel werd een vorig jaar ontdekte Bachstemming is aangebracht.

 

Dispositie

Hoofdwerk
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Gamba 8
Octaaf 4
Fluit 4
Nasat 2 2/3
Superoctaaf 2
Cornet IV
Mixtuur IV
Cymbel II
Trompet 8

Rugwerk
Prestant 8 disc.
Holpijp 8
Prestant 4
Holfluit 4
Woudfluit 2
Quint 1 1/3
Sesquialter Q 2 2/3 *)
Sesquialter T 1 3/5 *)
Scherp IV
Dulciaan 8

Pedaal
Prestant 16
Subbas 16
Octaafbas 8
Roerquint 5 1/3
Octaaf 4
Nachthoorn 2
Mixtuur IV
Bazuin 16
Trompet 8

2 pedaalkoppelingen
Schuifkoppel

*) Het Quint- en het Tertskoor van de Sesquialter hebben elk een eigen registertrekker.

 

© 2006 fotografie Edskes Orgelbau