Psalmenweek in Elburg in teken van 250 jaar Statenberijming 1773

Van maandag 17 juli tot en met zaterdag 22 juli 2023 wordt er in Elburg een psalmenweek georganiseerd ter gelegenheid van de 250ste verjaardag op 19 juli van de psalmberijming van 1773. Het evenement omvat lezingen, orgelconcerten, samenzang en een fietstocht.

Text Example

advertentieHet programma begint op maandag 17 juli om 14.00 uur in de concertzaal van het Nationaal Orgelmuseum. Tijdens deze opening zal de Elburgse stadshistoricus Wibren Jonkers een lezing geven over de kerkelijke en politieke situatie in het jaar waarin de Statenberijming verscheen. Organist Wibren Jonkers zal tevens enkele psalmen begeleiden.

Het verdere programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag 18 juli

11.30 – 12.00 uur. Orgelbespeling op het Boon-orgel in het Orgelmuseum met uitsluitend psalmbewerkingen. Organist Jos van der Kooy geeft vanaf 11.00 uur een inleiding.

15.00 – 16.00 uur. Psalmzanguur in de Grote of Sint-Nicolaaskerk.

Woensdag 19 juli

10.30 – 11.30 uur. Lezing door dr. Arie Eikelboom over gemeentezang bij de ingebruikneming van de berijming van 1773. Met medewerking van organist Harry Hamer. Locatie: Orgelmuseum.

14.00 uur. Lezing door dr. Jan Smelik over ontstaan, achtergrond en gebruik van de Statenberijming van 1773. Locatie: Orgelmuseum.

20.00 uur. Orgelconcert Jaap Zwart in de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Psalmbewerkingen van Sweelinck, Speuy, Van Noordt, Litzau, Worp, Zwart, Asma, Kee e.a.. Toegang € 10, kinderen gratis.

Donderdag 20 juli

09.30 uur. In de Grote of Sint-Nicolaaskerk worden alle 150 psalmen gespeeld door een aantal organisten. De kerk is de hele dag voor publiek geopend.

20.00 uur. Psalmzangavond in de Grote of Sint-Nicolaaskerk. Met medewerking van organist Harry Hamer en ds. A. Schot uit Nunspeet.

Vrijdag 21 juli

14.00 uur. Lezing door dr. Jaco van der Knijff over de ‘Enige Gezangen achter de Psalmen’. Na een theepauze om 15.30 uur gevolgd door een lezing door ds. M. van Kooten uit Elspeet over het Psalmenoproer. Locatie: concertzaal Orgelmuseum.

Zaterdag 22 juli

Kerkenfietstocht langs zes kerken in de gemeente Elburg. In elke kerk worden er psalmen gezongen onder begeleiding van organist Jos van der Kooy. Inschrijving voor de tocht is mogelijk vanaf 9.00 uur in de Grote of Sint-Nicolaaskerk in Elburg. Deelname kost € 10 per persoon, kinderen tot 12 jaar mogen gratis meedoen.

De afsluiting van de tocht vindt plaats in de tuin van woonboerderij De Rozenhof aan de Rode Landsweg 18 in Doornspijk. Hier worden psalmen gezongen met begeleiding van de mobiele beiaard van Martien van der Knijff, de stadsbeiaardier van Elburg.

Toegang

Tenzij anders vermeld, zijn de bovengenoemde activiteiten gratis. Als de activiteiten plaatsvinden in het Orgelmuseum, geldt wel de reguliere toegangsprijs voor het museum. De Museumkaart is ook in dit museum geldig.