Quentin Guérillot nieuwe organist-titularis kathedraal Saint-Denis

Quentin Guérillot wordt de nieuwe organist-titularis van de kathedrale basiliek van Saint-Denis (F). Dat werd vandaag bekend gemaakt. Daarmee wordt hij de opvolger van Pierre Pincemaille die begin dit jaar overleed. 

Text Example

advertentieDe sollicitatieprocedure voor de nieuwe organiste-titulaire werd in april gestart. Uit een voorselectie kwamen vijf kandidaten naar voren die werden uitgenodigd voor een gesprek en proefspel. De selectiecommissie bestond uit onder anderen vertegenwoordigers van de clerus en de organisten Susan Landale, Daniel Roth en Emmanuel Bellanger.

Uiteindelijk bleven drie sollicitanten over die een zondagse viering mochten begeleiden. Na raadpleging van de parochie werd daaruit de keuze gemaakt voor de 25-jarige Quentin Guérillot. De Saint-Denis is voor hem geen onbekend terrein, hij was er al enige tijd koororganist.

De geboren Elzasser (Mulhouse, 1993) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan de conservatoria van Mulhouse en Straatsburg. Hij vervolgde zijn orgelstudie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris bij Vincent Warnier, Olivier Latry en Michel Bouvard. Daarnaast bleef hij klavecimbel en (forte)piano studeren. Voordat hij organiste de chœur van Saint-Denis werd was hij twee jaar lang organist van het Rickenbach-orgel in de Saint-Joseph in zijn geboortestad.

Guérillot wordt de vaste bespeler van het zeventig stemmen tellende Cavaillé-Coll-orgel in deze kathedrale basiliek en grafkerk van de Franse koningen, gelegen ten noorden van Parijs. Het orgel, in 1841 in gebruik genomen, is een belangrijk markeringspunt in de overgang van het late klassieke Franse orgel en de Frans-romantische orgelbouw. Het destijds baanbrekende instrument, met noviteiten als de barkermachine, zou het begin betekenen van de roem van Cavaillé-Coll als orgelbouwer.

De benoeming van Quentin Guérillot gaat in op zondag 3 juni 2018.