Rachmaninoff for the Organ: Corelli Variations

rachmaninoff corelli variations organ

Na de verschijning van Volume I van Rachmaninoff for the Organ in april 2016, was een aantal van deze orgeltranscripties al her en der op Nederlandse concertprogramma’s waar te nemen. De Rachmaninoff-transcripties van Reitze Smits lijken het dus goed te doen. Het repertoire werd onlangs door Valeur Ajoutée nog verder uitgebreid met Volume II. Daarin zijn de Corelli-variaties zijn opgenomen.

Text Example

advertentieSergei Rachmaninoff schreef de variatiereeks in 1931 tijdens een vakantie in Zwitserland. Het thema ontleende hij aan de Sonate voor viool en continuo in d klein, Op. 5 Nr. 12 van Arcangelo Corelli. Die gebruikte daarvoor op zijn beurt het veel oudere thema ‘La Folia’. Hij droeg het werk op aan violist Fritz Kreisler.

Het werk bestaat uit het thema en twintig variaties, met tussen variatie 13 en 14 een Intermezzo en als afsluiting een Coda. Het werk duurt een kleine twintig minuten. Reitze Smits heeft de pianopartituur omgewerkt naar een meer orgelmatig werk, waarbij hij een verdeling over twee of drie klavieren en pedaal heeft gemaakt. Behalve die klavieraanduidingen bevat de partituur slechts summiere registratieaanwijzigen en dan alleen waar een specifieke klankeffect is gewenst.

Demonstratiepagina’s zijn hier te vinden.

 


Sergei Rachmaninoff for the Organ – Volume II

Arrangements Reitze Smits

Variations on a theme of Corelli, Op. 42 (1931)

Uitgave: Valeur Ajoutée, Utrecht
Nummer: VA0030
Pagina’s: 28
Prijs:  € 16,95
Bestellen: www.valeurajoutee.eu

 

Lees ook
Sergei Rachmaninoff - For the Organ - Volume I